Επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους θεσμούς που εστάλη αργά το βράδυ της Τρίτης, δίνει στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel. 

Ads

Σύμφωνα με τον Peter Spiegel, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να δεχτεί όλες τις προϋποθέσεις των δανειστών που βρίσκονταν στο τραπέζι αυτή την εβδομάδα. Ζητά, ωστόσο, κάποιες αλλαγές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό. 

Η επιστολή των δυο σελίδων, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, αναφέρει ότι η Αθήνα αποδέχεται όλες τις μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ με μια αλλαγή: Να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά. Στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητά οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και το ΕΚΑΣ να καταργηθεί σταδιακά.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να δεχτεί αυτή τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) με τις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή διευκρινίσεις, στο πλαίσιο της παράτασης του λήγοντος προγράμματος και της νέας συμφωνίας για την οποία κατατέθηκε αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015» αναφέρει η επιστολή. «Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος» προσθέτει. 

Ολόκληρη η επιστολή όπως την δημοσιεύουν οι FT