Επιστροφή στις αγορές δανεισμού το καλοκαίρι του 2016 σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ads

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή με γνώση των εξελίξεων, γράφει ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και προετοιμασίες για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές «ενδεχομένως και μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς».

Αφού σημειώνει, δε, πως «οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το γραφείο που οργάνωνε τις πωλήσεις ελληνικών ομολόγων διερράγησαν στις αρχές της χρονιάς, μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει ότι μετά την υπογραφή του νέου «πακέτου διάσωσης» η κατάσταση έχει αμβλυνθεί και δρομολογείται η επιστροφή στις αγορές.

Πρόκειται για μια κίνηση που «δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο αλλά έχει γίνει συζήτηση για το καλοκαίρι», φέρεται να δηλώνει στους FT η εν λόγω πηγή προσθέτοντας: «Εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει μια σειρά θετικών εξελίξεων, αλλά οι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει».

Ads

Οι εξελίξεις αυτές, κατά την εφημερίδα, έχουν να κάνουν με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και τις αλλαγές στη δομή διοίκησης των τραπεζών: «Εαν βγει από τη μέση οι πρώτη αξιολόγηση, οι αγορές θα είναι ιδιαίτερα θετικές προς την Ελλάδα. Ισως δούμε μια επανάληψη του 2014 – πρώτα εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων και, στη συνέχεια, έκδοση κρατικών τίτλων», είπε η ίδια πηγή.

Υψηλόβαθμος παράγοντας της Τράπεζας της Ελλάδας, που επικαλούνται επίσης οι Financial Times φέρεται να απέκρουσε την άποψη ότι μια επιστροφή στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα ήταν πρόωρη, είπε όμως ότι υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη πριν καθοριστεί η όποια ημερομηνία.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση και να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε προσθέτοντας: «Εάν φύγουν αυτά από τη μέση, ανοίγει ο δρόμος για να επαναφέρει η ΕΚΤ το waiver  (να αποδέχεται δηλαδή τα κρατικά ομόλογα ως collateral προκειμένου να χορηγεί φθηνές πιστώσεις στις ελληνικές τράπεζες).
«Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξετάσει την έκδοση ομολόγων. Δεν μπορούμε όμως ακόμη να είμαστε σαφείς για το χρονοδιάγραμμα».