«Δίλημμα» αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο για να ζητήσουν άσυλο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, σημειώνει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Όπως όμως σημειώνει η εφημερίδα, «ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνησή του πρόκειται να αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εγχώρια αλλά και στην Ευρώπη, σε περίπτωση που προχωρήσουν με την έκδοση, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου».

Οι FT αναφέρουν πως, σε τηλεφωνική επικοινωνία, εκπρόσωπος των 8 στρατιωτών δήλωσε πως αρνούνται σθεναρά τους ισχυρισμούς πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ένας ύποπτος παραβάτης κινδυνεύει να βασανιστεί. Και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία πως «κάνει τα στραβά μάτια» σε κατηγορίες για βασανισμό, ξυλοδαρμό και άρνηση πρόσβασης σε δικηγόρο, για ανθρώπους που κρατούνται ή έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τούρκοι αξιωματούχοι από την άλλη πλευράαρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ads

«Η υπόθεση αυτή των οκτώ στρατιωτικών επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, που έχουν δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα και από την άφιξη περισσοτέρων από 800.000 προσφύγων στην Ελλάδα από τη γείτονα χώρα από το 2015», εκτιμάται στο δημοσίευμα.

Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα «σεβαστεί και υποστηρίξει» την απόφαση του δικαστηρίου, κάποιοι φοβούνται πως η πολιτική παίζει τον ρόλο της στην υπόθεση, καταλήγει.