Εμμονή στη μείωση συντάξεων, πλεονάσματα 1% εφέτος και 3,5% μεσοπρόθεσμα και καμία αναφορά στο θέμα του χρέους είναι τα τρία βασικά στοιχεία της πρότασης των πιστωτών προς την Ελλάδα, όπως γράφει στους Financial Times ο Πήτερ Σπίγκελ.

Ads

Ο Σπίγκελ, επικαλούμενους αξιωματούχους που έχουν δει το κείμενο, γράφει ότι στο σχέδιο των δανειστών, και κόντρα στην αντίθετη πρόταση της Κομισιόν, πέρασε τελικά η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ για τις συντάξεις – μια γραμμή, η οποία επιμένει στη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Αξιωματούχοι που επικαλούνται οι FT φέρονται να ανγνωρίζουν ότι το ασφαλιστικό θα είναι και το πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σημαίνει αυτομάτως μείωση των επικουρικών – τουλάχιστον – συντάξεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, το «σχέδιο συμβιβασμού» στο οποίο έχουν καταλήξει οι πιστωτές θέτει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος στο 1%, με σταδιακή άνοδό του στο 3,5% έως το 2018.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κομβικό στοιχείο της συμφωνίας, καθώς καθορίζει και την έκταση των μέτρων λιτότητας που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ads

Πέραν του στόχου του 1% για εφέτος, οι πιστωτές στο σχέδιό τους ζητούν από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Οι στόχοι αυτοί είναι χαμηλότεροι μεν από εκείνους του τρέχοντος προγράμματος – 3% εφέτος και 4,5% το 2016 – παραμένουν, ωστόσο, υψηλότεροι από το 0,8% που προτείνει για εφέτος και 1,5% το 2016 στο δικό της κείμενο η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Πήτερ Σπίγκελ, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι «φιλόδοξοι» στόχοι για το πλεόνασμα κι έως την τελευταία στιγμή πίεζε τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν συμφωνία που θα προβλέπει ότι εάν δεν πιαστούν οι στόχοι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

Ωστόσο, όπως γράφουν οι FT επικαλούμενοι τους ίδιους αξιωματούχους, στο κείμενο των πιστωτών δεν περιλαμβάνεται τελικά καμία αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Σπίγκελ, θα παρουσιαστεί απόψε στον Αλέξη Tσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Κορυφαία πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα φέρεται να δηλωσε ότι εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στη συνάντηση των Βρυξελλών, τότε θα υπάρξει αύριο τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% για το 2015 και 2% για το 2016 προβλέπεται μεταξύ άλλων στα βασικά σημεία της 10σέλιδης πρότασης που θα παρουσιαστεί σήμερα το βράδυ στον Ελληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίου αξιωματούχου προς την «Καθημερινή».

Οι κύριοι άξονες της πρότασης σύμφωνα με την εφημερίδα είναι οι ακόλουθοι:

1. 1% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Είναι χαμηλότεροι από τους στόχους που υπήρχαν (3% το 2015 και 4,5% το 2016). Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015, υπολογίζονται περίπου 3 δισ. μέτρα, προκειμένου καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

2.  Για τον ΦΠΑ προβλέπονται δύο συντελεστές, 11% και 23%. Στο 11% θα ενταχθούν φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα. Σε αυτό τον τομέα, η κυβέρνηση θα έχει ευελιξία να διαλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα συμπεριληφθούν σε αυτή την κατηγορία. Οσα περισσότερα τρόφιμα ενταχθούν στην κατηγορία του 23%, τόσα πιο πολλά εκτιμάται ότι θα είναι τα έσοδα.

3. Οσον αφορά το ασφαλιστικό, ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα οφέλη σε περίπτωση που δεν θέλει να την εφαρμόσει. Επίσης, η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού από 0,25% σε 0,50% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση 1% το 2016.

4. Στον τομέα των εργασιακών, ζητείται να παύσει κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων, καθώς και να μην υπάρξει αύξηση βασικών μισθών.

5. Να περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστουν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

6. Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

7. Επανεξέταση της ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ώστε να μην συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά.

8. Καμία αναφορά σε ελάφρυνση χρέους.