«Υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στο ΣΚΑΙ μιλώντας για το θετικό κλίμα κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ads

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια οριστική λύση και στο θέμα του ονόματος, πριν το όνομα -όπως είπε και ο έλληνας Πρωθυπουργός- προηγείται η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν αλυτρωτικές επιδιώξεις από την άλλη πλευρά. «Αλυτρωτισμός σημαίνει ότι διεκδικώ εδάφη από τους άλλους, από τους γείτονες μου, οι συμφωνίες όμως που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ μέχρι στιγμής και απομένει να τις επιβεβαιώσει μπαίνοντας και σε άλλους διεθνείς οργανισμός είναι ότι σέβεται τα σύνορα. Το θέμα του αλυτρωτισμού έχει να κάνει και με την οικειοποίηση μιας παράδοσης των γειτόνων όμως η ιστορία δεν πρέπει να χωρίζει τους λαούς αλλά να τους ενώνει. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και σε κεντρικούς δρόμους. Δεν αρκούν αυτά ωστόσο είναι μια πολύ ουσιαστική συμβολική κίνηση που δείχνει ότι είναι «η πρώτη μη εθνικιστική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα».

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι τον τόνο έδωσαν ακραία στοιχεία ωστόσο δεν ταυτίζεται ο κόσμος που ήταν εκεί με ακραία στοιχεία.  Το συλλαλητήριο δημιουργεί στον κόσμο «λανθασμένες εντυπώσεις» και πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συλλαλητήρια. «Ήταν μια έκρηξη αντιπολιτικής» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «άλλο η μαζικότητα και άλλο το κατηχητικό και το μάθημα εθνικού φρονηματισμού από τους ομιλητές και επίκληση του στρατού ως λύση για τα πολιτικά προβλήματα».

Όσο για την άποψη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο Νίκος Φίλης είπε ότι «θα την κουβεντιάσουμε στη Βουλή όταν έρθει η ώρα και θα τοποθετηθεί και ο ίδιος. Η χώρα μας λειτουργεί βάση του Συντάγματός της και στη Βουλή θα κληθούν να ψηφίσουν τα κόμματα» υπογράμμισε ο κ. Φίλης.