Εσωκομματικές αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο του Γιάννη Πανούση υπό τον τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα;», που δημοσιεύεται σήμερα στα Νέα. Τα πρώτα πυρά εξαπολύθηκαν από τον Νίκο Φίλη που έκανε λόγο για «ατόπημα» του αναπληρωτή υπουργού Δημοσίας Τάξης, επισημαίνοντας ότι είναι «υπουργός κι όχι σχολιαστής».

Ads

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή των τελευταίων ημερών, ο Γιάννης Πανούσης δημοσιεύει σήμερα άρθρο του στο οποίο σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το θέμα, γράφει πως «πρέπει να συνεννοηθούμε και ν’ αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι «χωρίς πρόσωπο».

Επισημαίνει επίσης ότι η αριστερή διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη και πως δεν είναι ώρα για ανέξοδα ιδεολογήματα και ανούσια τσιτάτα, αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης.

«Ο κ. Πανούσης απ’ ό,τι γνωρίζουμε όλοι είναι υπουργός και μάλιστα αρμόδιος να αρμόσει μία πολιτική για την ασφάλεια των πολιτών. Αν νομίζει ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία ο ίδιος διαπιστώνει και περιγράφει ο ρόλος του είναι να εφαρμόσει μία πολιτική προστασίας των πολιτών. Δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί και να στηλιτεύει ή να καταδικάζει φαινόμενα. Ο κ. υπουργός δεν είναι σχολιαστής. Να ξέρουμε τους ρόλους» ήταν το πρώτο σχόλιο του Νίκου Φίλη.

Ads

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Φίλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ: «Τα όσα περιγράφει ο κ. Πανούσης δεν νομίζω ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Δεν είμαστε Αριστερά του τίποτα, ούτε λέει ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Μιλάει με γενικό τρόπο. Δεν θέλω να κάνει ιδεολογικό διάλογο τώρα. Επαναλαμβάνω είναι υπουργός και οφείλει να εφαρμόζει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης».

Και σημείωσε: «Επειδή είναι και νομικός ο κ. Πανούσης δεν μπορεί να κάνει τέτοια ατοπήματα, να απευθύνεται στην κυβέρνηση διά πρωτοσέλιδου άρθρου».

«Ο υπουργός θα πρέπει να ζητήσει από κάποιους συγγνώμη», δήλωσε η Ραχήλ Μακρή σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

«Εγώ δεν θα το έγραφα. Θα εξαντλούσα τα περιθώρια μέσα στην κυβέρνηση», σχολίασε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν διαφωνεί με αυτά που λέγονται, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός επέλεξε να τοποθετηθεί. «Με την κουλτούρα που έχω θεωρώ πως τέτοια ζητήματα που πρέπει να λύνονται διαφορετικά», σημείωσε.

«Αν κάποιος υπουργός δεν ανήκει σε καμία από τις δύο Κ.Ο που στηρίζουν την Κυβέρνηση δεν σημαίνει πως μπορεί να εφαρμόζει προσωπική πολιτική», σχολίασε μέσω Twitter ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.