Σε «φιλικές» διαφωνίες κατέληξε τελικά η συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου που είχε προαναγγελθεί ως «προσπάθεια σωτηρίας» του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον προκάτοχό του «πολύ φιλική και με θετικό πρόσημο», ωστόσο, κύκλοι του Γιώργου Παπανδρέου σπεύδουν να σημειώσουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος αναφορικά τόσο σε σχέση με την στάση του κόμματος απέναντι στην τρόικα ενώ υπογραμμίζουν ξανά τις αντιρρήσεις του για τη δημιουργία της «Δημοκρατικής Παράταξης».
 

Μετά τη συνάντηση των 40 περίπου λεπτών που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η συνομιλία ήταν «πολύ φιλική και με θετικό πρόσημο». Υποστήριξε ότι έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ιδιαίτερα για τα διεθνή θέματα, την οικονομία, τη διαπραγμάτευση αλλά και την συσπείρωση των δυνάμεων της παράταξης.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε επιπλέον ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι έχει και θα καταθέσει κάποιες ιδέες για την παράταξη. Ωστόσο για το αν ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συστρατευτεί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι αυτό το ζητά από όλους.
 

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ίδιος είναι πάντα ανοικτός και υπενθύμισε ότι αύριο επίκειται η συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη. Τέλος, ερωτηθείς αν του ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου εάν θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι δεν μπήκαν σε τέτοια θέματα. Υποστήριξε ότι τώρα θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τοποθέτησε τις εθνικές εκλογές για το 2016.

Ads

Από το «στρατόπεδο» Παπανδρέου σπεύδουν πάντως να υπογραμμίσουν τις διαφορετικές απόψεις που έχει τόσο ως προς τις σχέσεις με την τρόικα όσο και με την αποστολή και το μέλλον του κινήματος. Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε τις διαφωνίες αυτές στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
«Οι απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη δημοσίως – και για τη χώρα και για το Κίνημα. Αυτές τις απόψεις και τις θέσεις διατύπωσε και στη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη συνάντηση έγινε αναλυτική συζήτηση και μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ταλανίζεται από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις» σημειώνουν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.
 
Επιπλέον σημειώνουν ότι συζήτηση έγινε και για την πορεία της χώρας και την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση «στη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τις απόψεις και τις θέσεις του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, που έχει ανάγκη η χώρα και για να απαλλαγεί από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν από μια εθνική τραγωδία και για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Επισήμανε δε, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις χωρίς σχέδιο, που αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας, όπως συνέβη πρόσφατα και την εκθέτουν σε κινδύνους».
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε, σύμφωνα με τους συνεργάτες του «τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της Δημοκρατική Παράταξη, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος. Την πρότασή του θα αποστείλει και γραπτώς προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Απάντηση από την Ιπποκράτους
 
Λίγο αργότερα υπήρξε ανακοίνωση της Ιπποκράτους στην οποία γίνεται λόγος και πάλι για «ουσιαστική και παραγωγική» συζήτηση και σημειώνεται ότι για τα ζητήματα του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιμένει τις γραπτές απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες συμβολές που – παρά τις επιμέρους απόψεις – συμβάλλουν στην ενίσχυση της συλλογικής δράσης της Παράταξης και σε ένα ουσιαστικό διάλογο που προϋποθέτει και υπηρετεί την συστράτευση όλων των δυνάμεων του χώρου. «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την ενότητα και αξιοπιστία και ενισχύουν την εκλογική επιρροή του Κινήματος και της Παράταξης».