Για έναν τουλάχιστον χρόνο παρατείνεται η λειτουργία της μονάδας έπειτα από απόφαση του Πρωτοδικείου να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Cosco και ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον. Στρατηγικής σημασίας νίκη χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ο Στέργιος Πιτσιόρλας και αναγνώριση του αυτονόητου η ΓΣΕΕ.

Ads

Ανακούφιση για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποτέλεσε η απόφαση της περασμένης εβδομάδας του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης σύμφωνα τον νόμο 4307/2014, και έτσι δίνεται το αναμενόμενο «φιλί της ζωής» για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, εκτός από το ότι επετεύχθη μία στρατηγικής σημασίας νίκη, ανοίγεται ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν αμέσως διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους την Παρασκευή, ειδικός διαχειριστής ορίζεται η Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών-Ελεγκτών Delloitte Α.Ε., η οποία θα κάνει απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των ναυπηγείων και στη συνέχεια θα διεξαγάγει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού ή επιμέρους λειτουργικών κλάδων των ναυπηγείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πέμπτη δεξαμενή του ναυπηγείου έχει ήδη εκφραστεί αρχικό ενδιαφέρον από την κινεζική Cosco, η οποία με αιχμή την αύξηση της κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά διατηρεί φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης, σχεδιάζεται να ενταχθεί ο Σκαραμαγκάς στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη για το στρατιωτικό σκέλος των ναυπηγείων έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες στο πλαίσιο των περιοριστικών κανονισμών του ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες σε αμυντικές βιομηχανίες των κρατών-μελών της συμμαχίας. Οφειλές στο Δημόσιο Η διαδικασία υπαγωγής της ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κινήθηκε προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί κρατικών ενισχύσεων. Οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο από τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις (είχαν δοθεί τα έτη 1996, 1998, 2000, 2002, 2004) ήδη από το 2008 που εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) άγγιζαν τα 235 εκατ. ευρώ και καθώς αυτή δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, βάσει της επιβολής ημερήσιου προστίμου ύψους περίπου 33.000 ευρώ, ξεπερνά τα 667 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές προς την Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, όμως, όπως είχε ενημερώσει ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στις 14 Νοεμβρίου 2017 στη Βουλή, δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της και θα οδηγείτο σε πτώχευση.

Ads

Ύστερα από την απόφαση «παγώνει» η ημερήσια επιβολή προστίμου και η εταιρεία μπαίνει σε ειδική διαχείριση. Επιπλέον, η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα του Δημοσίου ενόψει της συζήτησης την ερχόμενη Πέμπτη στο ΔΕΕ σχετικά με την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητά να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της ως προς την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Αυτά δε συμβαίνουν παρότι από το 2011, με ευθύνη της ΕΝΑΕ, το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων παραμένει αδρανές κι ενώ το αμυντικό λειτουργεί έκτοτε με την ευθύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους 650 εργαζόμενους ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, ορίζεται ότι η ειδική διαχείριση συνιστά μια οργανωμένη από τον νόμο διαδικασία, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του έχοντος πτωχευτική ικανότητα οφειλέτη, για τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του. Η απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ικανοποίησε την Privinvest, μεγαλομέτοχο της ΕΝΑΕ, συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως «αποτελεί απογοήτευση, αλλά όχι έκπληξη, δεδομένων των πολλών πρόσφατων συζητήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πάνω στο θέμα αυτό (μάλλον αδέξια και σκανδαλωδώς) που προανήγγειλαν αυτήν την εξέλιξη».

«Ιστορική απόφαση» Αντιθέτως, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει την απόφαση «ιστορική» καθώς έκρινε την επιβληθείσα από τη διοίκηση εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας ως καταχρηστική. «Οι δικαστές αναγνώρισαν το αυτονόητο: ότι η επιβολή της εργασίας μιας ημέρας με τις δυσχερείς συνέπειες για τους εργαζόμενους υπαγορεύτηκε από την επιθυμία της επιχείρησης να μην καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης κρατώντας στην ουσία ομήρους τους εργαζόμενους οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. »Το μέτρο αυτό, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της απόφασης, είναι χειρότερο από την καταγγελία σύμβασης εργασίας και η αντίδραση των εργαζομένων να απεργούν τη μοναδική ημέρα εργασίας που επέβαλε το διευθυντικό δικαίωμα κρίθηκε απόλυτα δικαιολογημένη. Το δικαστήριο υποχρεώνει μάλιστα τον εργοδότη να καταβάλει σε όλους τους εργαζόμενους τις μισές αποδοχές που αντιστοιχούν σε όλο το διάστημα από την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων (7/8/2012) έως και την έκδοση της απόφασης (17/10/2012)», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η ΓΣΕΕ αναμένει «την ίδια δίκαιη αντιμετώπιση και από το Συμβούλιο της Επικρατεί- ας σχετικά με την προσφυγή της Συνομοσπονδίας για την ακύρωση της εργατοκτόνου 6ης/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου». 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών