Σε φιάσκο καταλήγει η ιστορία με τη Ρόδα του Συντάγματος που δεν γύρισε ποτέ. Πριν λίγο ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την απομάκρυνση της κατασκευής από το Σύνταγμα. Στην υπόθεση παρενέβη και εισαγγελέας. 

Ads

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας, υπέβαλε την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το φιάσκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν επέτρεψε να λειτουργήσει η Ρόδα μέχρι να γνωμοδοτήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφάλειά της, δεχόμενος σχετική κριτική για την καθυστέρηση στις διαδικασίες. 

Χθες το βράδυ μάλιστα τα συνεργεία του Δήμου ξήλωσαν τα βαγόνια της ρόδας για λόγους ασφαλείας εξαιτίας της επερχόμενης κακοκαιρίας. 

Ads

Τελικά ο Δήμος ζήτησε την οριστική απομάκρυνση της Ρόδας από την πλατεία: 

«Ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο Δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία. Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής». 

Στο μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εταιρείας αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για επικινδυνότητα στη χρήση της ρόδας που τοποθετήθηκε στο Σύνταγμα για τις μέρες των γιορτών. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί εάν υπάρχει θέμα παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και παράβαση καθήκοντος, αφού η ρόδα στήθηκε χωρίς να ληφθεί η απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας.