Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ σημειώνει πως η συζήτηση που άνοιξε περί Grexit «δεν είναι καθόλου έξυπνη, αντίθετα είναι αντιπαραγωγική», σημειώνοντας πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδο από το ευρώ θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη.

Ads

Μάλιστα ο Γκι Φερχόφστατ παρουσίασε το κόστος που θα έχει ανά χώρα ένα Grexit. Όπως εξήγησε, με τις εγγυήσεις που  έχουν δοθεί από τα κράτη – μέλη, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, 29 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 44 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 66 – 80 δισ. ευρώ στη Γερμανία.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας πως «η εναλλακτική δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τα κράτη – μέλη».

Τέλος ο Γκι Φερχόφστατ αναφέρθηκε και στο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων να επιλέξουν οι ίδιοι ποιον θα ψηφίσουν. «Η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση αλλά μια κοινότητα βασισμένη σε αρχές», σημείωσε.

Ads