Συνεχίστηκαν και την Κυριακή τα σενάρια περί ενός ενδεχόμενου Grexit, με «πρωταγωνιστή» αυτή τη φορά, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), να υπογραμμίζει σε εσωτερική έκθεσή της ότι «ο κίνδυνος ενός Grexit έχει αυξηθεί, γεγονός που οδηγεί την ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα ύδατα».

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η Fed εκτιμά πως υπάρχουν τρεις παράμετροι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.

Η έκθεση της Fed φέρει τίτλο «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές, παρά την εντεινόμενη ελληνική κρίση» και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Στο κείμενο αναλύεται και σχετική δημοσκόπηση της Fed, βάσει της οποία οι γνώμες των αναλυτών της Wall Street μπροστά σε ένα ενδεχόμενο «Graccident» εμφανίζονται διχασμένες. Ενδεικτικά, το 43% των ερωτηθέντων «βλέπει» αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αντίθετα, το 42% εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι και εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση.

Ads