Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αναφέρει σε δημοσίευμά της πως οι προτεραιότητες του ΔΝΤ έχουν αλλάξει λόγω του Ντόναλντ Τραμπ και πλέον η ευρωζώνη και το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εκτός ατζέντας του.

Ads

Όπως σημειώνεται, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδα αποφασίζουν οι χώρες μέλη του, με πρώτες τις ΗΠΑ (σημ: είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου), και παρά το ότι οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ισχύ της ελληνικής οικονομίας, τελικά όλα αυτά δεν παίζουν ρόλο για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα, καθώς μέχρι τώρα το Ταμείο λάμβανε τις αποφάσεις του με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια.

«Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να στηρίξει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας», εκτιμά η Frankfurter Allgemeine, προσθέτοντας: «Και πλέον μεταξύ των προτεραιοτήτων του νέου Αμερικανού προέδρου δεν είναι να βοηθήσει την ευρωζώνη».

Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως αυτή την πρόθεση του Τραμπ τη γνωρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος «έως τώρα τόνιζε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη και τώρα υπογραμμίζει ότι η βοήθεια της ευρωζώνης προς την Αθήνα θα τερματιστεί χωρίς το ΔΝΤ».

Ads

Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πολλά, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, όμως παρόλα αυτά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η διαμάχη θα τραβήξει έως τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.