Μετά τη διαμάχη που ξέσπασε με την παροχή της «13ης σύνταξης» και της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ ότι ξεπαγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η Αθήνα μπορεί πλέον να ελπίζει σε μια ελάφρυνση του χρέους της, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Ads

Όπως γράφει η εφημερίδα, η ένταση εκτονώθηκε με την επιστολή Τσακαλώτου, η οποία επιβεβαιώνει στους θεσμούς ότι θα τηρηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, το γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (DPA), την Κυριακή έμαθε από κύκλους του ΥΠΟΙΚ, ότι ο κ. Τσακαλώτος υποσχέθηκε ότι η παροχή θα είναι μόνον για φέτος, εφάπαξ, καθώς και ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με όλα τα μέτρα λιτότητας, ώστε η χώρα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5%.

Τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, πέραν της εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει η FAZ, ανέρχονται σε 1,75% και 3,5% για το 2017 και το 2018 αντιστοίχως.

Ads

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η Αθήνα δεσμεύτηκε δια στόματος Τσακαλώτου, ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αναφέρει το έντυπο.

Με την επιστολή του έλληνα ΥΠΟΙΚ πάντως, το πρόβλημα με τους θεσμούς φάνηκε να αποκαταστάθηκε, ενώ κατευνάστηκαν και οι ανησυχίες των δανειστών για το πρόγραμμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.