Ανάστατοι είναι οι φαρμακοποιοί της χώρας από την κυβερνητική πρόταση, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε Υπουργική Απόφαση, της διάθεσης των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για βαριά πάσχοντες, από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Ads

Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνεται αυτή η διάθεση των 59 σκευασμάτων δίχως αμοιβή για τους φαρμακοποιούς, για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός εξαμήνου, με τις διάφορες «ζυμώσεις» μέσω των ΜΜΕ, να ανεβάζουν ήδη αυτό το χρονοδιάγραμμα στο έτος, ίσως και περισσότερο. Είχε προηγηθεί, στις αρχές του μήνα, η χορήγηση ογκολογικών ΦΥΚ από τις ιδιωτικές κλινικές, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πανηγυρίζει για την «εξάλειψη της ταλαιπωρίας» των ασθενών από τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αν και σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου την περασμένη Κυριακή, 89 εκπρόσωποι συλλόγων αποδέχθηκαν την κυβερνητική πρόταση έναντι 25 που ψήφισαν κατά, το αποτέλεσμα δεν αντανακλά την πραγματικότητα των διαθέσεων των φαρμακοποιών και των σοβαρών προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ αποφάσισε τα εξής:

Ads

«1) Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή, δίνουμε την δυνατότητα ενός  μεταβατικού χρονικού διαστήματος, το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για την διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή
2) Για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δυο κατηγορίες ασθενειών, που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή
3) Απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή  την διαδικασία
4) Από την έναρξη της διαδικασίας  διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων  που θα καθορισθούν».

Η διαδικασία, όπως την παρουσίασε ο ΠΦΣ, είναι η εξής:

  • O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
  • Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.
  • Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία.
  • (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο)
  • Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
  • Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.
  • Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

«Κοινωνική πολιτική» στις πλάτες των φαρμακοποιών

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Κ. Λουράντος στο Tvxs.gr, «αντιδρά όλη βάση». «Το 99% των Ελλήνων φαρμακοποιών λέει όχι. Η υλοποίηση ενός μέτρου δεν εξαρτάται από την υπογραφή κάποιας συμφωνίας, αλλά από αν ο κάθε φαρμακοποιός μπορεί να το κάνει ή όχι. Προφανώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό. Το φαρμακείο, όπως το ιατρείο, όπως το οδοντιατρείο, είναι ένα σημείο αναφοράς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οτιδήποτε γίνεται μέσα εκεί, έχει ένα κόστος. Δεν μπορεί δηλαδή να έρχεται ξαφνικά μια συνταγή εδώ, να την περνάμε σε ένα σύστημα του ΕΟΠΥΥ – το οποίο δεν λειτουργεί ακόμα και δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει – που πρέπει να το ενσωματώσουμε στο δικό μας σύστημα, δηλαδή πρόκειται για μια ξεχωριστή εργασία που πρέπει να κάνουμε, και ταυτόχρονα να έχουμε την ευθύνη φύλαξης και χορήγησης των φαρμάκων αυτών, μέχρι να τα πάρει ο ασφαλισμένος».

«Και αυτά θα πρέπει να τα κάνουμε δωρεάν. Το μέτρο αυτό από μόνο του δεν θα λειτουργήσει. Έρχεται μια συνταγή σε μένα. Θα πρέπει να κατεβάσω το πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή και να λειτουργούμε τις συνταγές των ΦΥΚ, ξεχωριστά, σε κάθε εκτέλεση συνταγής, μέσω αυτού του προγράμματος, του ανύπαρκτου. Και ας πούμε ότι μέσα σε 15 μέρες το κάνουνε. Πρέπει να το κατεβάσουμε, να το μάθουμε και να εκτελούμε αυτές τις συνταγές ξεχωριστά. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει φαρμακείο που να μπορέσει αντικειμενικά να το κάνει αυτό με το φόρτο δουλειάς που υπάρχει».

«Το θέμα είναι και σημειολογικό» συνεχίζει ο Κ. Λουράντος. «Γιατί ο καρκινοπαθής να παίρνει δωρεάν τα φάρμακά του από το φαρμακείο και να μην τα παίρνει δωρεάν και ένας ασθενής με σοβαρή πάθηση όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που μπορεί να του έχει στοιχίσει και τα πόδια του ή ένας ασθενής με σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα ή σκλήρυνση κατά πλάκας; Δεν λέω “πληρώστε όλοι”. Λέω ότι το φαρμακείο έχει ένα κόστος. Το φαρμακείο δεν μπορεί να λειτουργεί δωρεάν. Κάνουμε δωρεάν ενέσεις. Παίρνουμε δωρεάν πιέσεις. Δίνουμε δωρεάν συμβουλές. Προσφέρουμε πρώτες βοήθειες δωρεάν. Αυτό δεν γίνεται πουθενά. Έρχονται τώρα να μας φορτώσουν και τα φάρμακα. Συγγνώμη, αλλά ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να αναλαμβάνει και το κόστος του φαρμακείου και δωρεάν υπηρεσίες από πάνω. Κανείς άλλος κλάδος δεν το κάνει αυτό. Πώς είναι δυνατόν αυτό να ισχύσει; Γιατί σε μας; Και κάτι ακόμα. Λένε για έξι μήνες. Σήμερα άκουσα για ένα χρόνο. Ένας δημοσιογράφος του Σκάι είπε γιατί όχι και πέντε χρόνια;».

Επιπλέον, «δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο της πρότασης». Δεν έχω στα χέρια μου κάποιο χαρτί υπογεγραμμένο από τον κ. Κικίλια. Πώς θα πάμε αύριο εμείς να πούμε ότι από δω και πέρα θέλουμε αμοιβή; Ποια αμοιβή και πώς θα καθοριστεί; Γι’ αυτό αντιδρά όλος ο κλάδος». Για τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής πρόκειται για «μια καθαρά κομματική εξυπηρέτηση». Τον ρωτάμε έναντι ποιων; «Υπάρχει μια δέσμευση προφανώς μεταξύ της ηγεσίας του ΠΦΣ με την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση εντός τριών ημερών. Είναι μια κομματική εξυπηρέτηση για να δείξει η κυβέρνηση ότι κάνει κοινωνική πολιτική».