Η αντίστιξη είναι εντυπωσιακή: Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης υποδέχθηκε με λουλούδια, φιλιά και χαμόγελα τη Ζωή Κωντσταντοπούλου, η οποία στη συνέχεια εμφανίστηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ικανοποιημένη από την ατμόσφαιρα και την ουσία της ενημέρωσης που είχε.

Ads

Δυο μέρες νωρίτερα, ως εκπρόσωπος της ΝΔ, η Μ. Σπυράκη κατήγγειλε τον Α. Τσίπρα για τον πολιτικό όρκο, παρόλο που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν εξέφρασε ενόχληση. 

Προφανώς η αντιπολιτευτική αισθητική που εκφράζει τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά είναι αυτή που καλλιέργησαν οι κυρίες Βούλτεψη και Σπυράκη, πολύ μακριά από τον πολιτικό πολιτισμό των κ. Μεϊμαράκη και Αβραμόπουλου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε τις διαθέσεις και τις προθέσεις του από τη στιγμή που δεν υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο πρωθυπουργό. Δεν αντέχει τη σκέψη και το δείχνει με ακατέργαστη πόλωση.

Το πρόβλημα του είναι σοβαρό γιατί δεν τον αφήνουν να ησυχάσει τα εξ οικείων βέλη. Ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης ζήτησε από την ηγεσία να βγει μπροστά στο θέμα της προεδρικής εκλογής στηρίζοντας εκ προιμίου μια υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Ο καραμανλικός Ευ. Αντώναρος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να θέσει τον εαυτό του στην διάθεση των κομματικών οργάνων. Ο πρώην υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος έριξε βολές εναντίον συμβούλων του πρώην πρωθυπουργού ζητώντας συνέδριο. Και ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς δεν υποδέχθηκε τον Α. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ως εξής: “Δεν ξέρω γιατί το έκανε. Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να είναι εκεί να παραδώσει στον κ. Τσίπρα. Ίσως παρασύρθηκε από κάποιους που τον συμβούλευσαν. Άλλο να παραδίνεσαι, άλλο να παραδίδεις”.

Ads

Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ και τις επόμενες μέρες  η Κ.Ο όπου θα εκφραστούν οι συνήθειες γκρίνιες, ίσως και θα ξεκινήσει ένας επιθετικός καταλογισμός ευθυνών.

Χθες συναντήθηκε ο Α. Σαμαράς με τον Ευ. Μεϊμαράκη, δεν έγιναν διαρροές αλλά οι εκτιμήσεις που κυριαρχούν είναι ότι δεν επρόκειτο για μια ανέφελη συζήτηση. Ο Ν. Δένδιας πέρασε από το γραφείο του Κ. Καραμανλή, όπως και ο Ευ. Στυλιανίδης, ενώ πληθαίνουν τα στελέχη που ζητούν ραντεβού από τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό της παράταξης.

Το βέβαιο είναι ότι αν προταθεί από την κυβέρνηση ως πρόεδρος της δημοκρατίας ο Δ. Αβραμόπουλος, θα υπάρξουν κραδασμοί στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού δεν συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να καταψηφίσουν τον δικό τους άνθρωπο.

Η αναμονή των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές παγώνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει ο χορός με τα φαντάσματα. Το antinews.gr που απηχεί το “κλίμα” του περιβάλλοντος Σαμαρά υποστηρίζει στο ρεποράζ του ότι  “ήδη στην πιάτσα κυκλοφορούν και ονόματα… διαδόχων του κ. Σαμαρά και μην πάει ο νους στο Μητσοτακέικο. Τουλάχιστον αυτοί δείχνουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα και κάνουν… υπομονή. Λένε για παράδειγμα ότι κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν να προωθήσουν γνωστό δημοσιογράφο για αρχηγό της ΝΔ. Τα ύπουλα παιχνίδια και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση θα συνεχιστούν. Από επιχειρηματίες του λαθρεμπορίου, από λαθρόβιους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από τζαμπατζήδες, από διαπλεκόμενους κρατικοδίαιτους επικεφαλής μεγάλων και μικρών εταιρειών και από μεγαλόσχημους φεουδάρχες που θεωρούν ότι η Ελλάδα τους ανήκει”.

Το ποιον εννοούν ως “γνωστό δημοσιογράφο” που, κατά τις πληροφορίες/εκτιμήσεις τους, προωθείται για τη διαδοχή Σαμαρά μάλλον προκύπτει από άλλη ανάρτηση στην ίδια ιστοσελίδα με τίτλο “από υβριστής της ΝΔ σωτήρας της ο Ν. Χατζηνικολάου;”.