Σύμφωνα με καταγγελία του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» ένας φαντάρος τιμωρήθηκε για τη συμμετοχή του με τη στρατιωτική στολή στην αντιρατσιστική πορεία της 19ης Μαρτίου.

Ads

Όπως καταγγέλλεται στην επιστολή του Δικτύου Σπάρτακος, στάλθηκε επείγον σήμα του Γραφείου Πληροφοριών του ΓΕΣ «στο σύνολο των μονάδων της επικρατείας προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο φαντάρος που έλαβε μέρος σε κινητοποίηση της 19ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της “Πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων κατά του ρατσισμού”».

«Η διοίκηση της μονάδας του, με πρόσχημα ότι δεν είχε πάρει άδεια να λάβει μέρος στην κινητοποίηση τον τιμώρησε με μερικές μέρες κράτηση […] Αλήθεια, από πότε ένας Φαντάρος-Πολίτης με Στολή πρέπει να λάβει άδεια για να ασκήσει τα δημοκρατικά και από το Σύνταγμα κατοχυρωμένα δικαιώματα του;», σημειώνει το Δίκτυο.

Εκδήλωση για την καταδίκη του Σπάρτακου

Σημειώνεται πως πρόσφατα το μέλος του Δικτύου «Σπάρτακος» Νίκος Αργυρίου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση, ύστερα από τις καταγγελίες που είχε κάνει το 2009 για καψώνια και άθλιες συνθήκες στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Γρεβενών.

Ads

Ειδικότερα η υπόθεση αφορά τη δημοσιοποίηση από το Δίκτυο καταγγελιών φαντάρων για παραβάσεις από αξιωματικούς στο κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γρεβενών το 2009.

Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών ο αντισυνταγματάρχης και τότε διοικητής του ΚΕΝ Γρεβενών, Δημήτρης Βούτσης, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Δικτύου και του Νίκου Αργυρίου. Ο διοικητής ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε όλες τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας πως «ποτέ δεν έγιναν καψώνια, καθώς είναι παράνομα».

Την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή την καταδίκη του Δικτύου και με θέμα «Η επίθεση του κράτους και η αντεπίθεση του κινήματος». Τη συζήτηση θα ανοίξουν μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ, η μαχόμενη δημοσιογράφος Αντωνία Λεγάκη και ο Μάκης Μακρής από τον Συντονισμός σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Όπως αναφέρεται: «Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι να ακολουθήσει ένας διάλογος μεταξύ των διωκόμενων αγωνιστών και κινημάτων, των διαφόρων συνιστωσών του κινήματος που βρέθηκαν και θα βρεθούν στο στόχαστρο του κρατικού αυταρχισμού και της αστικής δικαιοσύνης, αλλά και του συνόλου του κινήματος.

Ώστε από κοινού να βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στην οργάνωση της κοινής πάλης για το αντιπάλεμα της αστικής πολιτικής, της κρατικής τρομοκρατίας και της διαμόρφωσης όρων αλληλεγγύης και πολιτικής στήριξης   των διωκόμενων αγωνιστών και κινημάτων. Η συζήτηση αυτή αποκτά άλλα χαρακτηριστικά την εποχή της Στρατιωτικοποίησης των κοινωνιών, της έντασης του πολέμου κατά των μεταναστών, των νέων Μνημονίων και των σχεδιαζόμενων νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».