«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαιτεί να εισαχθούν προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής τα σχέδια νόμου που έχει καταθέσει για την ακρίβεια και τη φορολογία, και έχουν ήδη έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Τα ζητήματα αυτά αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία. Και δεν μπορεί να παραβιάζονται οι θεσμοί και η δημοκρατία!», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο «Πρακτορείο FM 104,9».

Ads

«Χθες δημοσιεύθηκαν υπεκφυγές, στρεψοδικίες και από τον Πρόεδρο της Βουλής, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν δέχτηκε να συζητηθούν αυτά τα θέματα στη Βουλή. Σε λίγο καταθέτω σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής», τόνισε ο Σ. Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι πρακτικές απαξιώνουν την πολιτική, τα κόμματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς: «Οι πολιτικοί και οι θεσμοί είναι αυτοί που πρέπει να εκπέμπουν αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα για να καταλαβαίνει ο πολίτης την αξία της δημοκρατίας και της συμμετοχής. Όταν δηλαδή εκπέμπεται από το πολιτικό σύστημα και πολλές φορές από τα ΜΜΕ ένα βολικό επιχείρημα για την εξουσία όπως είναι το «τίποτα δεν γίνεται και όλοι ίδιοι είναι», τότε καταλήγουμε στην αποχή και στην αντιπολιτική και πολλές φορές στη νεοφασιστική στάση. Όταν ο πολίτης απέχει από την επιλογή του μέλλοντος του θα έρθει κάποια στιγμή στη φάση του θυμού, μπορεί ακόμη και της βίας, της άναρθρης κραυγής. Το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν είναι συνεπής».

«Καταθέσαμε χθες μια πρόταση για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Επίσης, χθες, άλλο ένα παράδειγμα αναξιοπιστίας της πολιτικής, η κυβέρνηση αποφάσισε νέα παράταση για τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες. Είναι απαράδεκτο! Μας λένε για διαφάνεια και εκσυγχρονισμό και τελικά έχουμε μια πλατφόρμα δηλώσεων πόθεν έσχες που δεν λειτουργεί. Αυτό είναι ντροπή, δεν είναι Ευρώπη αυτό. Οι πολίτες μας βλέπουν με καχυποψία και έχουν δίκιο», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

«Η πολύ μεγάλη πτώση της συμμετοχής, που έφτασε μόλις στο 40% στις ευρωεκλογές, εκτός από το ότι οι λίγοι αποφασίζουν για το μέλλον των πολλών, είναι μία υποτίμηση και απαξίωση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών. Είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς χώρους – μια συνολική κριτική. Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στα κόμματα, στα προγράμματά τους και στις πολιτικές που εφαρμόζουν και αυτό αντανακλά τα τελευταία πέντε χρόνια στο πόσο συνεπής είναι η κυβερνητική πολιτική που δεν κάνει ό,τι λέει», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απαντώντας για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την αυξημένη αποχή.

Ads

«Στις ευρωεκλογές εκφράστηκε μια πολύ μεγάλη αποδοκιμασία στον κ. Μητσοτάκη με απώλεια 1 εκατ. ψήφους. Εκφράστηκε και ένα αίτημα προς εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Κατοχυρώσαμε τη 2η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά πρέπει και εμείς να κάνουμε ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα για να αναλάβουμε ευθύνες διακυβέρνησης. Επίσης εκφράστηκε και ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στον κ. Ανδρουλάκη που δεν έπιασε το στρατηγικό του στόχο, να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπενθυμίζοντας ότι «τα προβλήματα της κοινωνίας παραμένουν και μετά τις ευρωεκλογές και οι πολίτες δεν ασχολούνται με τις καρέκλες των πολιτικών αλλά με το κόστος ζωής, πόσο κοστίζει το τυρί, η φέτα και το λάδι, το ύψος των μισθών, αν υπάρχουν νοσοκομεία και σχολεία για τα παιδιά τους».

Αναφορικά με το αν έλαβε το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί: «Δεν φαίνεται να πήρε το μάθημα ο κ. Μητσοτάκης. Καμία κίνηση για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα ενώ η αύξηση των κρατικών εσόδων μέσα από τους φόρους για το πρώτο πεντάμηνο του 2024 ξεπερνάει τα 2,5 δισ ευρώ. Υπάρχει λοιπόν το περιθώριο για άμεση μείωση φόρων. Ούτε με τα υπερκέρδη έδειξε ότι πήρε το μάθημα από την κάλπη. Πιέστηκε πάρα πολύ ο κ. Μητσοτάκης. Από το Δεκέμβριο του 2022 του το έχω θέσει στη Βουλή ως έλλειμα της κυβέρνησης. Ήταν κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής περιόδου και το 2023 και το 2024. Τελικά μετά από 1,5 χρόνο αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Ότι υπήρχαν υπερκέρδη αλλά ο κ. Μητσοτάκης τα έκρυβε. Όμως, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων με βάση τον τρόπο υπολογισμού της Κομισιόν είναι 1,3 δισ ευρώ. Από αυτά τα άδικα κέρδη, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα επιστραφούν μόνο 300 εκατ. Γιατί επιλέγει μια χαμηλή είσπραξη έκτακτου φόρου; Παρότι σύρεται να τα φορολογήσει μετά απο 1,5 χρόνο και το αποδέχεται παρά τα όσα δήλωναν οι Υπουργοί του ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, έρχεται τελικά να τα ΥΠΟφορολογήσει».

Αναφερόμενος στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για «κεφαλικό φόρο» και «χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες», με έσοδα που θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τη φορολογία των υπερκερδών πχ των διυλιστηρίων: «Η κυβέρνηση επιβάλλει ένα άδικο χαράτσι σε όλους τους επαγγελματίες. Επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματικές μικρομεσαίοι κα, καλούνται να πληρώσουν 2 έως 5 χιλιάδες ευρώ φόρο επιπλέον. Θα κλείσουν επιχειρήσεις ειδικά στην περιφέρεια. Το 80% των νέων δικηγόρων στη Λάρισα θα κλείσουν τη δραστηριότητά τους όπως μου είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Το έσοδο αυτού του μέτρου είναι περίπου 600 εκατ. Γιατί δεν τα πήρε ο κ. Μητσοτάκης από τα άδικα υπερκέρδη των διυλιστηρίων; Εμείς λέμε να στηριχθούν οι επαγγελματίες και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή με ένα ψηφιακό τρόπο. Αντίθετα με τον κ. Μητσοτάκη γυρίζουμε στη περίοδο του κεφαλικού φόρου. Είναι παράλογο και πάντως δεν είναι επιτελικό και άριστο».

«Την επόμενη περίοδο στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα έχουμε τη συνεδρίαση της ΚΟ και την ΚΕ, για να φτάσουμε στο καταστατικό Συνέδριο. θα υπάρξουν σαφώς τοποθετήσεις στα όργανα και αποφάσεις. Ο κόσμος μας ζήτησε να γίνουμε καλύτεροι. Θέλουμε να συμμετέχει η κοινωνία στις εκλογές για να δοθεί εντολή και στήριξη προόδου. Να φτιάξουμε ένα δυνατό και καλύτερο κόμμα, πιο ανοιχτό, με αναδιοργάνωση των οργανώσεών του, δημιουργώντας ένα δημοκρατικό, ζωντανό, παραγωγικό και ελκυστικό προς την κοινωνία κόμμα», τόνισε ο Σ. Φάμελλος μιλώντας για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τις ευρωεκλογές.