Κατάθεση με την οποία ανοίγει ξανά το θέμα της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ μακραίνοντας τον κατάλογο των προσώπων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, έδωσε ο άνθρωπος που αποκάλυψε το θέμα, ο Ερβέ Φαλτσιανί. Όπως διαμήνυσε, «η λίστα που έφτασε στην Ελλάδα είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν».

Ads

Επί πολλές ώρες και υπό άκρα μυστικότητα ο Ερβέ Φαλτσιανί κατέθεσε την Παρασκευή, σε τέσσερις εισαγγελείς στο Παρίσι. Παρόντες στην εξέτασή του ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Ζαγοραίος και οι τρεις εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Παπασταύρου – Μεταξά, κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κύριοι Χρήστος Τζούρας και Γιώργος Καλούδης.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» κατάφερε και συνομίλησε με τον «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ σε ένα διάλειμμα της κατάθεσης, ο οποίος δήλωσε:«Έδωσα όλα τα στοιχεία, νομίζω ότι βοήθησα πολύ την ελληνική δικαιοσύνη. Η λίστα που έφτασε στη χώρα σας είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν».

«Πρέπει να βοηθήσουμε να αποκαλυφθούν όλα» είπε. Δήλωσε μάλιστα πολύ ευχαριστημένος από την πρώτη του επαφή με την ελληνική Δικαιοσύνη. «Έδωσα ένα πρώτο δείγμα όλων των στοιχείων που έχω», συμπλήρωσε.

Ads

Η κατάθεση θα αποτελέσει αφετηρία για αξιολόγηση όλων των δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίοι πλέον με ονοματεπώνυμο είναι στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ, όπως έγινε γνωστό, άμεσα έρχονται και νέες ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φαλτσιάνι εργαζόταν στην HSBC της Ελβετίας και είχε αποσπάσει την λίστα των καταθετών από τους υπολογιστές της.

Καμμένος: «Κόπηκαν» κι άλλα ονόματα από το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ

Για στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η λίστα Λαγκάρντ διευρύνεται, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα ονόματα τα οποία «κόπηκαν» από το αντίγραφό της που είχε παραδοθεί στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία αυτά προσκομίζουν οι τέσσερις εισαγγελείς οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση αυτή, καθώς και την υπόθεση Παπασταύρου, και οι οποίοι πήραν κατάθεση από τον κ. Φαλτσιανί στο Παρίσι.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι αν κατέθεσε ο κ. Φαλτσιανί, τότε «θα ανοίξουν οι offshore των γερμανικών μιζών» και εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, ακόμα και εντός της εβδομάδος.