Κινδυνεύει μέρος του λόφου του Φιλοπάππου απέναντι ακριβώς από την Ακρόπολη να καταλήξει σε χέρια του ΤΑΙΠΕΔ; Υπάρχει περίπτωση εκεί που βρίσκεται το καφέ – εστιατόριο Διόνυσος , αύριο να απλώνεται τεράστια τουριστική μονάδα; Τα μέλη της δραστήριας πρωτοβουλίας κατοίκων Φιλοπάππου – Πετραλώνων απαντούν θετικά και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τον δήμαρχο κο Καμίνη την Καθαρά Δευτέρα, όχι με νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετό αλλά με εκδήλωση διαμαρτυρίας.  Μην αναρωτηθείτε λοιπόν ποιοι θα είναι οι “επενδυτές” που θα μοιράζουν την ανοιχτή επιστολή και θα περιμένουν τον δήμαρχο για μια μικρή  βόλτα.

Ads

Θα αναρωτιέστε φυσικά , τι σχέση έχει ο δήμος με  όλα αυτά. Στην πραγματικότητα, η ιστορία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Διόνυσου, κρύβει στα θεμέλιά της τη γενικευμένη αυθαιρεσία του νεοελληνικού κράτους κι ένα κουβάρι αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων παρανομίας και αμέλειας που χρόνια τώρα κανείς δεν αναλαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία να ξεμπερδέψει. Εμπλέκονται εκτός από τον δήμο το Υπουργείο Τουρισμού , το Υπουργείο Πολιτισμού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η αρχική καταπάτηση επί Κ. Καραμανλή το ’58

Η αρχαιολογική υπηρεσία προέβλεπε πως δεν θα υπάρχει πολεοδομικός ιστός ανάμεσα στο λόφο και την Ακρόπολη. Ωστόσο υπήρχαν μικρές μονοκατοικίες που απαλλοτριώθηκαν. Ειδικά για τον Διόνυσο , η απαλλοτρίωση έγινε το 1958 για να γίνει άλσος και πλατεία, όπως είναι γραμμένο έως σήμερα στο ρυμοτομικό σχέδιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία λοιπόν το οικόπεδο ανήκει στον δήμο Αθηναίων. Αυτός έκανε εξάλλου και τη διαδικασία απαλλοτρίωσης της περιοχής που έχει έκταση 13 στρέμματα..

Ads

Ωστόσο ο δήμος δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη διαδικασία κατοχύρωσης του οικοπέδου, δηλαδή δεν έγινε ποτέ η μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο. Σημειώστε το γιατί εδώ βρίσκεται το κλειδί του σταυρόλεξου.

Το 1961, επί Κ. Καραμανλή, ο ΕΟΤ λειτουργώντας  σαν σωστός καταπατητής, χτίζει τον Διόνυσο χωρίς άδεια από την πολεοδομία , το δήμο (στον οποίο ανήκει το οικόπεδο) και την αρχαιολογική υπηρεσία, γιατί το οικόπεδο βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο! Όλα αυτά για να φτιάξει το τουριστικό εστιατόριο ενώ η απαλλοτρίωση προέβλεπε πλατεία και άλσος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν (1973) ο ΕΟΤ προσπάθησε να αλλάξει τον χαρακτηρισμό και να πάρει το οικόπεδο από τον δήμο, προσέκρουσε ωστόσο στην αρχαιολογική υπηρεσία και στον τότε έφορο Σπύρο Δοντά. Από το ’96 έως το 2004 δε, έγιναν επεκτάσεις με άρωμα λαθρανασκαφής αφού η εταιρεία  που εκμεταλλεύεται τον Διόνυσο, η ΖΟΝΑΡΣ, έσκαψε σε βάθος τριών μέτρων έκταση 126 τ.μ.  χωρίς άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και χωρίς καμία επίβλεψη.  Ταυτόχρονα, η ΖΟΝΑΡΣ έκτισε και άλλα αυθαίρετα, συνολικά 600 τετραγωνικά μέτρα σύμφωνα με τις αυτοψίες της Πολεοδομίας Αθηνών.

Από τη «νομιμοποίηση» έως  τη διαπιστωτική πράξη επί υπουργίας Κεφαλογιάνη

Το 1993 ο ΕΟΤ στην προσπάθεια του να τακτοποιήσει όλα τα κτίριά του που δεν είχαν οικοδομική άδεια, όπως αρκετά Ξενία, κάνει διαπιστωτικές  πράξεις. Διαπιστωτική πράξη έγινε και για το Διόνυσο (είναι αντισυνταγματική ωστόσο δεν την έχει προσβάλει κανείς έως τώρα). Σε αυτή την πράξη, λοιπόν, καταγράφεται μεταξύ άλλων πως “…το οικόπεδο διεκδικεί και ο δήμος Αθηναίων” αφήνοντας  έωλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το 2010 τροποποιείται η διαπιστωτική αυτή πράξη από τον ΕΟΤ ως προς λεπτομέρειες της μελέτης που αφορούσε το κτίριο αλλά όχι ως προς το σε ποιον ανήκει το οικόπεδο. 

Κι έρχονται η Όλγα Κεφαλογιάννη ως υπουργός τουρισμού το 2014 και ο κύριος Λειβαδάς ως γενικός γραμματέας  του ΕΟΤ να ολοκληρώσουν την παράνομη αλλαγή ιδιοκτησίας με την τρίτη διαπιστωτική πράξη. Γράφει λοιπόν η τρίτη διαπιστωτική πράξη σχετικά με τον Διόνυσο πως “… Το κτίσμα βρίσκεται πάνω σε χώρο που έχει απαλλοτριωθεί υπέρ ΕΟΤ” . Είναι η πρώτη σαφής προσπάθεια εκ μέρους του ΕΟΤ να πάρει τον χώρο που ανήκει στο δήμο. Αυτή η τροποποίηση ανοίγει το δρόμο ώστε να καταλήξει ο λόφος στο Υπερταμείο και από εκεί στους επίδοξους επενδυτές, με ή χωρίς εισαγωγικά.

Ποιος έχει αντιδράσει; Μόνο οι κάτοικοι της περιοχής

“Ως δημότες Αθηναίων έχουμε έννομο συμφέρον να υπερασπιστούμε τον χώρο κι έτσι προσφύγαμε στο διοικητικό εφετείο για να προσβάλλουμε την τροποποίηση της Κεφαλογιάννη” λένε τα μέλη της πρωτοβουλίας κατοίκων Φιλοπάππου – Πετραλώνων  στο tvxs.gr.  Δεν κρύβουν την αγωνία τους πως αν χαθεί αυτή η δίκη θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και η διάσωση του κοινόχρηστου χώρου θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Τα τελευταία χρόνια χτυπούν ακούραστα πόρτες αρμοδίων υπουργείων και φορέων τις οποίες βρίσκουν ερμητικά κλειστές. “Αντιλαμβάνεστε πως αν το οικόπεδο καταλήξει σε χέρια επενδυτών μέσω του Υπερταμείου, μπορεί να αποχαρακτηριστεί από αρχαιολογικός χώρος προσωρινά προκειμένου να χτιστεί και μετά να ξανά χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Έτσι είναι δυνατόν να νομιμοποιηθούν και τα αυθαίρετα του Διονύσου Είναι κάτι που έχει ξαναγίνει.”

Ποια είναι η λύση;

“Να δηλώσει ως περιουσία του  ο δήμος το οικόπεδο που του ανήκει και να αποσυρθεί η διάταξη της Κεφαλογιάννη” απαντούν. Στην ερώτηση μας αν έχουν ενημερώσει τον δήμαρχο γελούν πικρά.“Φυσικά. Τους έχουμε ενημερώσει όλους, δεν κινείται κανείς” .  Μας εξηγούν πως προσπάθησαν να πιέσουν τον δήμο να διεκδικήσει το οικόπεδο που του ανήκει. “Ούτε ο κος Κακλαμάνης ούτε ο κος Καμίνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να ασχοληθούν με την υπόθεση…Το θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2016 και επειδή δεν έχουμε πάρει απάντηση ακόμα έχουμε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα ξανά». Το tvxs.gr  ζήτησε απαντήσεις από δήμο, υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια έφορο κα Μπάνου, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε κανείς. Το υπουργείο Πολιτισμού επιφυλάχθηκε να μελετήσει το θέμα και να απαντήσει σε επόμενο χρόνο αφού πραγματοποιήσει συνάντηση με την επιτροπή κατοίκων η νέα υπουργός Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο δήμαρχος  θα πετάξει αετό την Καθαρά Δευτέρα στο χώρο που ανήκει στο δήμο του. Μάλλον θα μείνουν μόνοι οι πολίτες, να διεκδικούν το αυτονόητο!

Τα έγγραφα

Η πράξη αναλογισμού αποζημιώσεως

Η απάντηση της κτηματικής υπηρεσίας του Δήμου Αθηνών

Η απάντηση της πολεοδομίας

Οι διαπιστωτικές πράξεις