Στον ατομικό φάκελο ασφάλισης υγείας κάθε ασθενούς θα καταγράφονται όλες οι παροχές υγείας είτε αφορούν φάρμακα ή εξετάσεις με απώτερο στόχο να ελέγχονται όλες οι δαπάνες και να γίνονται οι απαιτούμενες διασταυρώσεις από το σύστημα
Υγείας.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, κατά τη παρουσίαση του ατομικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας, ο εν λόγω φάκελος αφορά στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και εκτιμάται ότι ο φορέας θα είναι σε θέση να γνωρίζει άμεσα και να καταγράφει τις ιατρικές επισκέψεις κάθε ασθενούς ξεχωριστά, τα φάρμακα και τις εξετάσεις του, καθώς και όλες τις ιατρικές πράξεις που απαιτούνται.

«Έχοντας όλα τα δεδομένα σε ηλεκτρονική μορφή θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων του οργανισμού» και πάταξη της παραβατικής συμπεριφοράς απ’ όπου κι αν προέρχεται, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται πως από τις αρχές του νέου έτους θα δημιουργηθεί και θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς, που θα έχει κάθε ασφαλισμένος και, μέσω αυτής, θα μπορεί να κάνει χρήση των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Ads

Μαζί με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς γιατρών. Στα παραδείγματα υπερβολικής ζήτησης ιατρικών πράξεων, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο, με δαπάνη εξαμήνου 2013: 43.000 ευρώ, πνευμονολόγος στη Θεσσαλία, με δαπάνη εξαμήνου 2013: 91.000 ευρώ, παθολόγος στην Αθήνα με δαπάνη εξαμήνου 2013: 150.000 ευρώ και καρδιολόγος στη Θεσσαλονίκη με 156.000 ευρώ το εξάμηνο.