Χιλιάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους εντόπισε η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ κατά τους ελέγχους της το 2011.

Ads

 
Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων δεκάδες βιοτεχνίες που ενώ στα χαρτιά εμφανίζονται ως πτωχευμένες, λειτουργούν παρανόμως χρησιμοποιώντας δεκάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους, κυρίως μετανάστες, οι οποίοι συνήθως εργάζονται σε υπόγεια, χωρίς παράθυρα και με κλειδωμένες πόρτες.
 
Επιπλέον εντοπίστηκαν 1.313 εταιρείες, που δεν είχαν εγγραφεί στο ΙΚΑ, αλλά ούτε και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες ωστόσο απασχολούσαν 20.567 ανασφάλιστους εργάτες, εκ των οποίων 12.342 Έλληνες και 8.225 αλλοδαποί.
 
Συνολικά η ΕΥΠΕΑ βεβαίωσε 9.216 παραβάσεις και επέβαλε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ ως πρόστιμα, χωρίς να υπολογίζεται ο καταλογισμός των εισφορών που δεν πληρώθηκαν και ο οποίος έπεται.
 
Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2011, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, από τους 31.515 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΕΠΕ, βρέθηκαν να απασχολούνται συνολικά 268.729 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 2.015 ανασφάλιστοι (ποσοστό 0,75%).
 
Τα περισσότερα περιστατικά «μαύρης εργασίας» καταγράφονται κυρίως στους κλάδους μαζικής εστίασης (32,3%) και του λιανικού εμπορίου (16,4%), όμως, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική, εφόσον στους παραπάνω κλάδους «έχουν διενεργηθεί οι περισσότεροι έλεγχοι οπότε, είναι λογικό να εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων».
 
Τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιούνται έλεγχοι μεικτών κλιμακίων (ΕΥΠΕΑ, ΣΕΠΕ και ΣΔΟΕ), οι περισσότεροι αιφνιδιαστικά παρουσία εισαγγελέα, ενώ, όπου κριθεί αναγκαίο, χρησιμοποιείται και κλειδαράς.
 
Τα κλιμάκια, μεταξύ άλλων, έχουν εντοπίσει, κυρίως στις περιοχές των Πατησίων, του Περιστερίου και του Γαλατσίου, δεκάδες βιοτεχνίες φασόν που λειτουργούν παράνομα, παράγοντας και διακινώντας μεγάλες ποσότητες έτοιμων ενδυμάτων που διοχετεύονται στην αγορά ως επώνυμα. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πτωχευμένες και δεν διαθέτουν παραστατικά. Το φαινόμενο της «μαύρης εργασίας» καταγράφεται και έντονα και στον τομέα των αποκλειστικών νοσοκόμων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα ταξί.