«Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την τελευταία της ευκαιρία και η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει ένα άλλο πρόγραμμα, γιατί ο χρόνος τελειώνει και η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη», τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, αλλά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ads

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η ευθύνη για την τωρινή κατάσταση δεν θα μπορούσε να επιρρίπτεται στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, διότι αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όπως σημείωσε ο Φάιμαν σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είναι αυτές που ευθύνονται για το ότι στη χώρα δεν υπάρχουν φορολογικές αρχές για αποτελεσματική είσπραξη φόρων, για το ότι στο κτηματολόγιο έχει καταγραφεί μόλις το 15 ο/ο των περιπτώσεων, για το ότι υπάρχουν τόσο πολύ πλούσιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν πληρώνουν φόρους τη στιγμή που ολόκληρες οικογένειες λόγω ανεργίας ζουν μόνον από μια σύνταξη και για το ότι τα νοσοκομεία δεν γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν τον Ιούλιο.

Ο Βέρνερ Φάιμαν είπε επίσης ότι μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να καταθέσει μεταρρυθμιστικές προτάσεις και ο ίδιος ευχήθηκε να το επιτύχει τώρα για το καλό όλων.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ο καγκελάριος της Αυστρίας παρατήρησε ότι δεν υπήρξε κατανόηση για την πρόσφατη εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων από μέρους της Ελλάδας και την προκήρυξη δημοψηφίσματος στη χώρα. Αναφορικά με το δημοψήφισμα εκτίμησε ότι ήταν μια αντίδραση πανικού, όταν η ελληνική κυβέρνηση διαπίστωσε πως οξύνεται το κλίμα στις διαπραγματεύσεις και η ίδια δεν ήταν πλέον πρόθυμη να ακολουθήσει το δρόμο που συνηθίζεται στην Ευρώπη.

Ads

Κατά την άποψή του, εάν την Κυριακή δεν αποφασιστούν οι ακρογωνιαίοι λίθοι ενός νέου προγράμματος, τότε θα πρέπει να γίνει συζήτηση ενός σχεδίου Β, καθώς θα έχει φτάσει η ώρα ενός άλλου νομίσματος, και δεν θα χρειάζεται μετά να συζητηθούν κάποια μεγάλα νομικά ζητήματα και νομικές διαδικασίες, αλλά τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.