Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών μπήκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι παρά τις απαγορεύσεις. Οι διοικητικοί του ιδρύματος πραγματοποιούν διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια ενάντια στην τακτική του κλειδώματος και της διακοπής της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από επεισόδια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ads

«Μια φοιτητική κινητοποίηση δεν μπορεί να είναι ό λόγος για να κλείνει το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου και οι εργαζόμενοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες να κλειδώνονται μέσα, ο περιβάλλοντας δε χώρος να τίθεται υπό την επιτήρηση της αστυνομίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτό που υποδηλώνεται από την ανακοίνωση της Πρυτανείας ότι ο τρόπος αυτός συνιστά χρήσιμο πρότυπο για την συνέχεια. Δηλαδή;  Μήπως όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, της πανεπιστημιακής κοινότητας συνολικά, θα ακολουθείται η τακτική του κλειδώματος και της διακοπής της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών;», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος Διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ τονίζει πως συμμετέχει στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση «για την υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων στην διεκδίκηση, στην κινητοποίηση και στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση». Καλεί επίσης την Πρυτανική Αρχή του ΕΚΠΑ «να εγκαταλείψει τον ολισθηρό και αδιέξοδο δρόμο του αυταρχισμού και την άρνηση διαλόγου με τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Η δημοκρατία, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ο διάλογος είναι συστατικά στοιχεία της ίδιας της ύπαρξης του Πανεπιστημίου και της πανεπιστημιακής ζωής. Οφείλουμε να τα διαφυλάττουμε και ως κόρη οφθαλμού να τα περιφρουρήσουμε», καταλήγει σε ανακοίνωσή τους.

Ads

Face control στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Πόρτα» θα τρώει πλέον όποιος δεν ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών κι δε θα του επιτρέπεται η πρόσβαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο αυστηροποίησης των μέτρων ασφαλείας που ζητούν οι πρυτανικές αρχές, εισάγοντας το θεσμό της ιδιωτικής φύλαξης στα πανεπιστήμια.

Σύστημα ελέγχου πρόσβασης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως αποφασίστηκε, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο εκφράζει την συστράτευσή του με τις Πρυτανικές Αρχές «για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα με δράσεις που έχουν στόχο την άμεση λύση, με προσφυγή στις απολύτως απαραίτητες απευθείας αναθέσεις, του οξύτατου προβλήματος καθαρισμού των πανεπιστημιακών χώρων μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και ανάληψης του έργου από αναδόχους». Όπως επισημαίνεται, «αυτό απαιτεί η άμεση αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με την προστασία της δημόσιας υγείας και της νεολαίας μας».
 
Υπενθυμίζεται ότι όλο και περισσότεροι πρυτάνεις προσφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ανομίας κατά τα λεγόμενα τους.