Με την ευθεία απειλή «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, που θα αποτελούσε και την χαριστική βολή για τις τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έδωσε το τελικό του τελεσίγραφο για τη συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών.

Ads

Επιβεβαιώνοντας τα μηνύματα που τον ήθελαν να υιοθετεί σκληρή στάση, ο κεντρικός τραπεζίτης της Φραγκφούρτης δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή της, σε 15 ημέρες, το «κούρεμα» των ομολόγων που κατατίθενται ως ενέχυρα (collateral) για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Μια απόφαση της ΕΚΤ υπέρ του haircut θα σημάνει αυτομάτως και το τελικό, σχεδόν πλήρες, κλείσιμο της στρόφιγγας της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ και η απόφαση για κούρεμα θεωρείται ειλημμένη, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι την έχει «παγώσει» μέχρι τώρα δίνοντας χρόνο για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υιοθέτησε σκληρή γραμμή και στο μέτωπο της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμβάλει στην έμμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους: Οπως είπε, προϋπόθεση για να δώσει το «πράσινο φως» για αύξηση του ορίου στα έντοκα «είναι να υπάρξει εκταμίευση βοήθειας» από τους θεσμούς προς την Ελλάδα και «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σε ερώτηση για τις αποφάσεις της πενταμερούς του Βερολίνου είπε οτι «οι διαπργματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να σχολιάζω τις πληροφορίες για διάφορα ζητήματα».

Ads

Πρόσθεσε, πάντως, ότι επιθυμεί μια «ισχυρή συμφωνία» για την Ελλάδα, λέγοντας: «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία. Μια συμφωνία που θα δημιουργεί ανάπτυξη, θα είναι δημοσιονομικά βιώσιμη και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα χρηματοοικονομικής αστάθειας».