Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως το τεχνικό μέρος της συμφωνίας έχει κλείσει και στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να εκταμιευτεί η δόση. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος για το θέμα του χρέους.

Ads

Συγκεκριμένα δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς δάνεια αλλά με stand by arrangement, δηλαδή θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε αυτό δεν αποκλείει να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι μια τελική συμφωνία. Σχετικά με τη δυνατότητα να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως αν και είναι νομικά εφικτό είναι μάλλον απίθανο χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ξεκλείδωνε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα. Τεχνικά και νομικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές», είπε.

Ads

Το ζήτημα του χρέους μπλοκάρεται εξαιτίας της στάσης του Βερολίνου και του υπουργού Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έμπνευση του οποίου είναι και το παραπάνω σχέδιο με την παραμονή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση. Είναι ενδεικτικές και οι δηλώσεις του συμβούλου του και ενός εκ των λεγόμενων «5 σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, Λαρς Φελντ, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε πως ο Σόιμπλε αποκλείεται να κάνει πίσω τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές. Εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε ως πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί για πιο μετά η εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η πρόταση με προσωπική «σφραγιδα» Σόιμπλε εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τα προεκλογικά – και όχι μόνο – παιχνίδια του Σόιμπλε. Μπορεί να συναινεί σε κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, όμως μπορεί να υποστηρίξει πως αυτά θα εφαρμοστούν μετά το 2018 ενώ παράλληλα το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε υποσχεθεί στους βουλευτές του.