Ένα μήνυμα που θυμίζει τελεσίγραφο στέλνουν οι δανειστές προς την Αθήνα, μέσω διαρροών, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει έως τα τέλη Φλεβάρη, διαφορετικά η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση. 

Ads

Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους της ευρωζώνης που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο MNI, οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών μπορεί να κρατήσουν μήνες αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; «Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε» είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή. 

Σύμφωνα με το MNI, οι εν λόγω αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Αθήνας να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χαλαρότερα μέτρα δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειονότητα των εταίρων στην ευρωζώνη.

Ads

«Οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας ήταν απλά διερευνητικές» και ότι οι θεσμοί «δεν διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» καθώς δεν έχουν πλήρη στοιχεία, σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος. 

«Υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι ζητάμε και στο τι έχει υποβάλει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχουμε προσδιορίσει το δημοσιονομικό κενό του έτους, που είναι κρίσιμο συστατικό της αξιολόγησης» ανέφερε. 

Άλλη πηγή υποστήριξε ότι παρά την καλή θέληση που έχουν εκφράσει οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας για την συζήτηση εναλλακτικών μέτρων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την περαιτέρω περικοπή κύριων συντάξεων και του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να φέρει τέτοια μέτρα.

«Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Αν κρίνουμε από τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να τραβήξουν για μήνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια πραγματική ανάγκη χρηματοδότησης ως τον Ιούνιο» πρόσθεσε.