Ανώτατο όριο στα επιτόκια και πάγωμα για μια περίοδο των τόκων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σύνδεση των πληρωμών με την οικονομικών ανάπτυξη, είναι οι τρεις άξονες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Ads

Το έγγραφο εννιά σελίδων, που φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal και διανεμήθηκε και στους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν το πρόγραμμα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν), συντάχθηκε από τον ESM, στις 10 Αυγούστου, και παρουσιάζει το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal, ο ESM εστιάζει σε τρία μέτρα:

  • επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας,
  • σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ της χώρας,
  • επιβολή ανώτατου ορίου ή αναστολή πληρωμής των τόκων.

«Τα μέτρα αυτά προσφέρουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να φέρουν την εξυπηρέτηση του χρέους πίσω σε βιώσιμο μονοπάτι» αναφέρεται στο έγγραφο, αποδεχόμενο τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται πως δεν γίνεται καμία αναφορά στο ενδεχόμενο μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, σενάριο που έχουν αποκλείσει όλες οι χώρες της ευρωζώνης από τον Ιούλιο.

Ads

Βασική υπόθεση του σχεδίου του ESM είναι πως οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, το όριο που θεωρεί βιώσιμο το ΔΝΤ. Μέχρι σήμερα η βασική μέτρηση για την βιωσιμότητα του χρέους ήταν το σύνολο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ως «δυσκολότερη περίοδος» για την Ελλάδα αναγνωρίζεται η 20ετία 2023 έως 2043, καθώς εκτιμάται πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μπορεί να υπερβούν το 15%. Ο ESM προτείνει κατά την περίοδο αυτή η αποπληρωμή να συνδεθεί με ένα ποσοστό του ΑΕΠ και ειδικότερα με το 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2023 – 2033 και με το 1,5% την περίοδο 2034-2044.

Εκπρόσωπος του ESM, επιβεβαιώνοντας το έγγραφο, σημείωσε πως πρόκειται για ένα «τεχνικό έγγραφο που συνέταξε το προσωπικό τον Αύγουστο και διανεμήθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας». «Το έγγραφο δεν στάλθηκε στα κράτη μέλη και δεν συζητήθηκε ποτέ στο Eurogroup και στο Eurogroup Working Group», σημείωσε.

Ο ESM προτείνει ακόμη να επεκταθεί κατά μια 10ετία η αναστολή της πληρωμής τόκων σε κάποια κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, ως το 2032. Ακόμη προτείνει να παγώσουν τα επιτόκια στο 2% για την δεκαετία από το 2023 έως το 2033. Ο ESM εκτιμά πως με τη λήψη αυτών των μέτρων η καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους θα μειωθεί κατά 52,5%, με το 6,1% να προέρχεται από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων.