Διχασμένη εμφανίζεται η πολιτική σκηνή στη Γερμανία για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώθηκε πως θα πάρει θέση για τις ελληνικές εκλογές μετά την δημοσιοποίηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Η τοποθέτηση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Σάιμπερτ.

Ads

Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις από τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο επικεφαλής του κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Χέρμπερτ Ρόιλ, δήλωσε πως αποκλείεται καινούριο «κούρεμα». «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αν δεν θέλει να ρισκάρει την έξοδο από την ευρωζώνη», ανέφερε. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ έκανε λόγο για μία «κακή ημέρα για την Ελλάδα και το ευρώ».

«Οι χώρες που εξαρτώνται από προγράμματα βοήθειας πρέπει να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις (..). Με αυτή την κυβέρνηση όμως, δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Α. Μέρκελ για την εξωτερική πολιτική.

Αντίθετα οι δηλώσεις από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ήταν θετικές για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι λάθος να σχολιάζει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα από γερμανική η ευρωπαϊκή σκοπιά. Η ΕΕ, η Ευρώπη, θα πρέπει να συνεργαστεί με κάθε ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο οι συμφωνίες ισχύουν επίσης για κάθε κυβέρνηση», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ. Εξάλλου «άνοιγμα φιλίας» υπήρξε και από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίού, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε πως «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί αμοιβαία λύση». Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε συγχαρητήριο τηλεφώνημα και από τον υφυπουργό Εργασίας της γερμανικής Κυβέρνησης Γεργκ Άσμουσεν, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ. 

Ads

Το Die Linke (η Αριστερά) πανηγυρίζει για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ «κοινωνικά δίκαιων αλλαγών» του προγράμματος διάσωσης εκφράστηκε το κόμμα των Πρασίνων. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Άντον Χοφράιτερ προς την αυριανή Rheinische Post: «Από κοινού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να δοθεί στους ανθρώπους στην Ελλάδα και πάλι μια προοπτική».

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Εκλογικά ψέματα οι υποσχέσεις Τσίπρα

«Σύντομα θα καταστεί σαφές ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον ελληνικό λαό από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο από εκλογικά ψέματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. «Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα είναι έτοιμοι να πληρώσουν για τις κενές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα» λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, εάν οι δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί γίνουν πλήρως σεβαστές. «Όλες οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρούνται» τονίζει.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η δεξιά και η ειλικρινής πορεία που επέλεξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την Ελλάδα, δεν αναγνωρίστηκε. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων αποδίδει καρπούς και πρέπει να συνεχιστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.