Με αφετηρία αύριο τη Ρώμη και με τελικό σταθμό το Βερολίνο και το γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκινά η ευρωπαϊκή «εκστρατεία» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για το ασφαλιστικό και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ads

Η περιοδεία Τσακαλώτου σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι συναντήσεις με ισάριθμους ομολόγους του εντάσσεται στο πλαίσιο της «πολιτικής μάχης» που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές συντάξεων αλλά και χωρίς νέα ρήξη.

Στην ατζέντα των συναντήσεων κεντρική θέση θα έχει συνολικά η πορεία και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η κυβερνηση βλέπει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ως το τελευταίο οδυνηρό σκαλοπάτι για την υπέρβαση του Μνημονίου και το άνοιγμα της συζήτησης για τη μείωση του χρέους.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα των ευρωπαϊκών συναντήσεων Τσακαλώτου είναι το εξής:

Ads

• Παρασκευή 8 Ιανουαρίου /Ρώμη/ κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.

• Σάββατο 9 Ιανουαρίου /Λισσαβώνα/κ. Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας.

• Κυριακή 10 Ιανουαρίου / Παρίσι/ κ. Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.

• Δευτέρα 11 Ιανουαρίου / Ελσίνκι/ κ. Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.

• Τρίτη 12 Ιανουαρίου /’Αμστερνταμ/ κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας & Πρόεδρος του Eurogroup.

• Τετάρτη 13 Ιανουαρίου /Βερολίνο/ κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των κρίσιμων συναντήσεων, ακολουθεί το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου, όπου και αναμένεται το πολιτικό στίγμα των εταίρων και δανειστών επί του σχεδίου Κατρούγκαλου.

Το κλίμα της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Eurogroup θα καθορίσει και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου.