Τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου πριν από τις ευρωεκλογές κατέθεσε η κυβέρνηση. Με την τροπολογία αφαιρείται και το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, καταργώντας τις σχετικές διατάξεις του «νόμου Ραγκούση». Η συζήτηση και η ψήφισή της τροπολογίας θα  διεξαχθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

Ads

 
Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή από εκείνη των ευρωεκλογών. Διπλές κάλπες θα στηθούν κατά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους.
 
Επιπλέον διαφοροποιείται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία αρχίζει από την δημοσίευση του προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές. Με την τροπολογία ρυθμίζεται επίσης το θέμα του διορισμού των αντιπροσώπων, της δικαστικής αρχής και των εφόρων τους. Επίσης παρατείνεται κατά δύο ημέρες ο απαιτούμενος χρόνος για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη μη συμμετοχή (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) των ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μαζί την πρώτη Κυριακή (25 Μαϊου). Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τις ημερομηνίες των εκλογών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Αντιδράσεις ωστόσο καταγράφονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με το ζήτημα, είχε κρίνει ότι το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» δεν μπορεί να επεκταθεί στους μη έχοντες την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος. Η υπόθεση εξετάστηκε ύστερα από σχετική προσφυγή Έλληνα που ζητούσε την ακύρωση του «νόμου Ραγκούση» ως αντισυνταγματικού.
 
Μετά την έκδοση της απόφασης βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να γίνουν απαραίτητες ενέργειες, ακόμα και επαναληπτικές εκλογές, σε όσους δήμους διαπιστωθεί ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε από τη συμμετοχή εκλογέων τρίτων χωρών κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Όπως υποστήριζαν πρόκειται για «ξεκάθαρη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και της γενικής βούλησης των εκλογέων και, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές της Β’ Κυριακής». Πολλοί επισημαίνουν πως η τροπολογία εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. 

Εν τω μεταξύ, την εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καλώντας σε συμφωνία τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε η απευθείας εκλογή των ευρωβουλευτών από τους πολίτες να ισχύσει στις επόμενες ευρωεκλογές. «Επειδή αισθανόμαστε απόμακρη την Ευρώπη και απόμακρους τους ευρωβουλευτές μας και επειδή τους θέλουμε πιο κοντά, γι’ αυτό προτείνω, ανεξαρτήτως συμμετοχής, να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους Έλληνες πολίτες από όλη την Επικράτεια», ανέφερε μιλώντας στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ads