Με «σταυρό» προτίμησης και όχι με σειρά προτεραιότητας στη λίστα θα εκλέγονται οι ευρωβουλευτές. Στην αλλαγή αυτή φέρονται να συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθέσινή τους συνάντηση, ενώ αναμένεται να υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται για «απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι θα είναι 42, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από το 21, που είναι ο αριθμός των ευρωβουλευτών, οι οποίοι εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των σταυρών που θα δικαιούται να βάλει ο κάθε ψηφοφόρος. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι περισσότεροι από δύο.

Πάντως μια τέτοια εξέλιξη, εξυπηρετεί πολιτικά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα Νέα, καθώς το σύστημα του σταυρού υπερβαίνει τα όποια εμπόδια θα έβρισκε μπροστά της η υπό συγκρότηση «Ελιά» για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της αλλά και για τον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων.

Ads

Το επιχείρημα που φέρεται να προέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι με το ισχύον σύστημα οι υποψήφιοι δεν μπαίνουν στη μάχη, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα εκλεγούν και ποιοι θα αποκλειστούν. 

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταβάλουν τις ευρωεκλογές σε κυνήγι σταυρού για να διασώσουν την κυβέρνηση

«Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως “ανανέωση” με πρόσωπα εκτός των “κομματικών μηχανισμών” την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ “προσωπικοτήτων”», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλήγει τονίζοντας ότι«αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα».

«Η επιλογή του σταυρού αντί της λίστας στις ευρωεκλογές γλιτώνει τους Σαμαρά – Βενιζέλο από αρχηγικές επιλογές. Όχι όμως και από την ήττα…», σχολίασε μέσω twitter o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.