Έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδειξε πως εάν ετίθετο δημοψήφισμα για Grexit, το 62% των Ελλήνων θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα το 21% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης.

Ads

Ιδιαίτερα υπέρ της Ε.Ε. τάχθηκαν οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών (σε ποσοστό 75%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων (48%). Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες (46%) πιστεύουν πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι «καλό πράγμα», με το 17% να τη θεωρεί «κακή», ενώ το 36% δεν πιστεύει ότι είναι «ούτε καλή, ούτε κακή».

Παράλληλα, το 58% των Ελλήνων θεωρεί πως η χώρα είναι ωφελημένη από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., ενώ το 36% πιστεύει το αντίθετο. Όσον αφορά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 7 στους 10 πολίτες της χώρας επιθυμούν να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό  ρόλο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Όσον αφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές, τα θέματα που οι περισσότεροι Έλληνες θα ήθελαν να συζητηθούν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι αυτό της ανεργίας των νέων (85%), της οικονομίας και της ανάπτυξης (81%), της μετανάστευσης (59%) και της κοινωνικής προστασίας των πολιτών της ΕΕ (48%).

Ads

Ωστόσο 74% των Ελλήνων θεωρούν πως η φωνή τους δεν ακούγεται στην Ε.Ε και μόνο το 24% υποστηρίζει το αντίθετο. Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνει πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα. Το 51% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η φωνή τους ακούγεται στην ΕΕ, ενώ το 44% διαφωνούν.