Τη χειρότερη γνώμη από όλους τους Ευρωπαίους έχουν οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 54% δηλώνει πως έχει αρνητική εικόνα για την ΕΕ ενώ 72 στους 100 δεν εμπιστεύονται την Ένωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριου του 2013 και δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Ads

Παράλληλα, θετική είναι η γνώμη τους για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το ευρώ (62%), την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (62%), όσο και το για το επίτευγμα της ειρήνης (53%).

Απαισιοδοξία και αρνητική εικόνα για την ΕΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου, Έλληνες και Κύπριοι συμμερίζονται μία αρνητική εικόνα για την ΕΕ (54% αμφότεροι) ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28%. Ακολουθούν με 39% οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί. Στον αντίποδα, την πιο θετική εικόνα για την ΕΕ έχουν εικόνα έχουν οι Βούλγαροι (49%) και οι Πολωνοί (45%).

Ads

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας ως προς το μέλλον της ΕΕ (69% έναντι του 28,43% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ως προς την πεποίθηση ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση (72% έναντι 47% που είναι ο μέσος όρος).

Στην ΕΕ αποδίδουν την «κύρια ευθύνη» για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (79% έναντι 63% που είναι το μέσο ποσοστό της ΕΕ).

Επιπλέον, οι πολίτες στην Ελλάδα επιθυμούν κοινή εξωτερική πολιτική (69%) και κοινή πολιτική άμυνας, ασφάλειας (71%), ενώ είναι μάλλον δύσπιστοι σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ (51%).

Δυσπιστία έναντι κυβέρνησης και Βουλής

Δυσπιστούν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης (87%) και της Βουλής (86%), αλλά επίσης συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας προς τον θεσμό της ΕΕ (77% προς 58% που είναι ο μέσος όρος των 28 κρατών-μελών), αλλά και προς τους επιμέρους θεσμούς της.

Δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση

Τεράστια δυσαρέσκεια εκφράζεται ακόμη για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας (98% έναντι 68% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ οι Κύπριοι (87%) και οι Έλληνες (71%) πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Δεν αισθάνονται πολίτες της ΕΕ το 72%

Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθάνονται επίσης ότι είναι πολίτες της ΕΕ σε ποσοστό 75% και 72% αντιστοίχως, έναντι 52% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Επίσης Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθάνονται ότι τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται καλά στην ΕΕ (85% και 83% αντιστοίχως με μέσο όρο στα 53%).

Ταυτόχρονα, εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ευρώ σε ποσοστό 62% που είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό (52%).

Τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στο ευρώ παρουσιάζουν το δίνουν το Λουξεμβούργο (79%) και η Σλοβακία (78%), ενώ τα χαμηλότερα η Βρετανία (19%) και η Σουηδία (23%).

Τέλος, στα επιτεύγματα της ΕΕ οι Έλληνες αξιολογούν πολύ θετικά την ελεύθερη επικοινωνία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (60% έναντι 57% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) και την ειρήνη στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις (53% ακριβώς όσο είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).