Την ανάγκη «ευελιξίας» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στις χώρες του Νότου ζήτησε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε παρέμβασή του σε συνάντηση του Κολεγίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Στρασβούργο.

Ads

Όπως ανέφερε παρόλο που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να τηρεί τους κάνονες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αφού είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής, έκανε την επισήμανση για το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου.

Η Κομισιόν πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της στα οικονομικά προγράμματα των κρατών-μελών όχι μόνο τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας αλλά και τις τεράστιες θυσίες των Ευρωπαίων πολιτών, που έχουν γίνει όπως στην Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου, δήλωσε.

Παράλληλα σημείωσε πως αν η «ευελιξία» που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ενίσχυση της ανάπτυξης –που με τη σειρά της μειώνει τα ελλείμματα και βελτιώνει την οικονομική κατάσταση των κρατών-μελών– γιατί να μην ενθαρρύνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πολιτική αυτή, προσφέροντάς τους την ευελιξία ως επιβράβευση για τις προσπάθειές τους.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική η παρέμβαση Αβραμόπουλου

«Η δήλωση του Έλληνα επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του νότου, συνιστά μια σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει εδώ και καιρό.  Αντί για αυτό, ο κ. Σαμαράς τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας στήριξε και στηρίζει τους πιο σκληρούς όρους λιτότητας, οι οποίοι στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.