Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, προσέφυγαν τρεις Δήμοι της Εύβοιας, ο Δήμος Καρύστου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου, αλλά και 9 κάτοικοι για το θέμα των ανεμογεννητριών στην Νότιο Εύβοια.

Ads

Οι τρεις Δήμοι στρέφονται κατά του σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» και της εταιρίας «ΕΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.», ενώ οι κάτοικοι στρέφονται ενάντια στη χορήγηση άδειας αιολικού πάρκου στη Θέση Αγριαχλαδιά στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου με φορέα  την εταιρεία «Ενεργειακή Δυστίων Ευβοίας» συμφερόντων του ομίλου εταιρειών «ΤΕΡΝΑ».

Οι θέσεις των προσφευγόντων

Με τις προσφυγές τους, ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ.,  με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα  Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Ads

Οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι στην Εύβοια παράγεται αιολική ενεργεία που ανέρχεται σε ποσοστό 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, παρότι η εδαφική έκταση της Εύβοιας αντιστοιχεί μόνο στο 2,7% της συνολικής εδαφικής έκτασης της χώρας μας. Τώρα οι ανεμογεννήτριες που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Εύβοια είναι μεγαλύτερες από όσες μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με διάμετρο πτερυγίων 112 μέτρων, επισημαίνουν οι προσφεύγοντες.

Στην συνέχεια επισημαίνουν ότι το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο επιβαρύνει περιβαλλοντικά την Εύβοια, ενώ παραβιάζεται η αρχή της αναγκαίας ασφάλειας στην παραγωγή ενέργειας, καθώς θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση παραγωγής ενέργειας σε περιορισμένη περιοχή της χώρας. Την ίδια στιγμή, το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο αντιστρατεύεται την τοπική οικονομία καθότι υπονομεύει την βιώσιμη οικοανάπτυξη που υπάρχει και εξελίσσεται, ενώ υποβαθμίζει και καταστρέφει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Επιπλέον, τονίζουν ότι το επενδυτικό σχέδιο  για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια παραβιάζουν τόσο τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 2, 5Α, 25 κ.λπ.), όσο και  το Ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο που διέπουν την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου  Χωρικής Ανάπτυξης Επενδύσεων  (ΕΣΧΑΣΕ) για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Ακόμη, παραβιάζουν την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά το κεφάλαιο εκείνο που αναφέρεται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Επιπροσθέτως οι προσφεύγοντες λένε ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου 4608/2019. Και αυτό γιατί δεν είναι νόμιμη η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα  Εύβοιας» στην ταχεία διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που καθορίζεται  για «τα ώριμα έργα στο άρθρο 13 του νόμου 4608/2019» και στις συντομεύσεις των προθεσμιών.

Στην συνέχεια, προσθέτουν ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ που προβλέπει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς δεν έχει εκπονηθεί η εν λόγω  μελέτη, όπως ακόμη παραβιάζεται το Περιβαλλοντικό  Δίκαιο σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που διέπει την πρόληψη, την προφύλαξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σεβασμό της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, την αναλογικότητα και ισοπολιτεία.

Όσον αφορά τους κατοίκους, υποστηρίζουν ότι η άμεση γειτνίαση των υπό κατασκευή ανεμογεννητριών στην Αγριαχλαδιά θα προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους υγείας για του πολίτες της ευρύτερης περιοχής, ενώ τονίζουν ότι είναι «ψευδής και παραπλανητική η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για αυτό το έργο. Τέλος, προσθέτουν ότι η άδεια που χορηγήθηκε στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία.