Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ άλλος ένας αγνοείται, μετά τον εντοπισμό και τη διάσωση γυναίκας που αγνοούνταν το απόγευμα της Κυριακής,  Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ένα βρέφος οκτώ μηνών, αλλά και ηλικιωμένοι που ανασύρθηκαν νεκροί από τα σπίτια τους ή παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της νεροποντής που έπνιξε το βράδυ του Σαββάτου, την περιοχή και ειδικότερα το Μπούρτζι, τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Η οικογένεια του μωρού ήταν παραθεριστές. Οι γονείς, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν κατάφεραν να βρουν το παιδί τους μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι. Όπως δήλωσεε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν. Αρχικά είχαν ανακοινωθεί επισήμως πέντε θύματα, το βρέφος και τέσσερις ηλικιωμένοι, ωστόσο το βράδυ της Κυριακής, ακόμη μία γυναίκα 38 ετών, η οποία ήταν μεταξύ των αγνοούμενων, εντοπίστηκε νεκρή στο Μπούρτζι το βράδυ της Κυριακής. Το 7ο θύμα θύμα είναι ένας άνδρας ηλικίας 40-45 ετών ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έφτασε πάνω απο 1,5 μέτρα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Αυγούστου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Οι κλήσεις αφορούσαν κυρίως την ευρύτερη περιοχή του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και του δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Ads

Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.  Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής. Οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται σε Βασιλικό και Ληλάντιο πεδίο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, το απόγευμα του Σαββάτου, προκλήθηκαν ακόμα και φωτιές από τους κεραυνούς που συνόδευαν τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρει το Σταρ Κεντρικής Ελλάδας, το ποτάμι που περνά μέσα από την πόλη των Ψαχνών πλημμύρισε και οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα καλύφθηκαν από το νερό, όπως φαίνονται από τις εικόνες. Δυστυχώς, τα περιστατικά είναι πολλά κυρίως στην κεντρική Εύβοια. Χωρίς ρεύμα είναι περιοχές των δήμων Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων. Πλημμύρισε επίσης ο Λήλας Ποταμός του δήμου Χαλκιδέων. 

Μαρτυρίες κατοίκων

Οι περιγραφές των κατοίκων του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. «Κινδυνεύει πολύς κόσμος – Δύο φορές Μάνδρα είναι αυτό που ζούμε. Η στάθμη στα ισόγεια σπίτια είναι δύο μέτρα. Πνίγεται η αδερφή μου και ο γαμπρός μου στο σπίτι τους. Ισα που αναπνέουν, η μύτη τους μόνο είναι έξω από το νερό. Εγώ πρόλαβα και βγήκα τελευταία στιγμή κι ανέβηκα στην ταράτσα. Υπήρξε ολιγωρία ξέρανε εδώ και μια εβδομάδα για να ειδοποιήσουν τον κόσμο να φύγουν, τεράστια καταστροφή. Στο ισόγειο η στάθμη είναι δυο μέτρα» είπε με τρεμάμενη φωνή ο κάτοικος της περιοχής κ. Βαγγέλης στον Σκάι. Αλλη μαρτυρία κατοίκου από την παραλία στο Βασιλικό: «Εχει πλημμυρίσει ο Λίλας Ποταμός. ´Ολοι είναι στις ταράτσες για να σωθούν. Το νερό στα περισσότερα σπίτια ξεπερνάει το ύψος του γονάτου. Όλοι είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν μπορεί κανείς να βγει. Όλα έγιναν μετά τις 3 τα ξημερώματα». 

«Βιβλική καταστροφή»

Δραματική ήταν η εικόνα που μετέφερε ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, που μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ότι χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός τουλάχιστον 25 ανθρώπων καθώς και ότι η πλειονότητα των ισόγειων σπιτιών έχουν πλημμυρίσει. Ο ίδιος μίλησε για βιβλική καταστροφή.

«Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της τραγική, βιβλική καταστροφή ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο 1 μέτρο καθόλο το μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κατοίκων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500» σημείωσε. Το φαινόμενο άρχισε να εκδηλώνεται ισχυρά από τις 10 το βράδυ με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και ο ποταμός της περιοχής.

image

«Είναι τεράστια τα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να μη χαθεί ανθρωπινή ζωή. Να μη βγει κανείς από τα σπίτια για να μην κινδυνέψουν από την ορμή του ποταμού. Δεν αποτυπώνεται σε εικόνα αυτή η καταστροφή, τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις 10 θα συνεχιστεί το φαινόμενο μας λένε» τόνισε ο κ. Ψαθάς.

Έκκληση στους πολίτες να σε Ψαχνά και Πολιτικά, να αποφεύγουν κάθε εξωτερική μετακίνηση απεύθυνε ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός. Χαρακτηριστικό της καταιγίδας είναι η έντονη κεραυνική δραστηριότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι κεραυνός έκαψε δέντρο που στη συνέχεια προκάλεσε φωτιά στο σταθμό του ΟΣΕ στη Χαλκίδα. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε στο δρόμο Χαλκίδας-Αρτάκης, στην Έξω Παναγίτσα, στο ύψος του καταστήματος «Σταθμός», όπου στο οδόστρωμα έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος νερού και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.

Η Τροχαία Χαλκίδας διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της βροχόπτωσης.

Χαρδαλιάς: Θα είχαμε εκατόμβη νεκρών αν χρησιμοποιούσαμε το 112

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την μη ενεργοποίηση του 112 ισχυρίστηκε πως «αν λειτουργούσε το “112” θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Οταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Τι να ζητούσαμε εκκένωση όταν η περιοχή είναι έξω πλημμυρισμένη; Είχαμε ετοιμάσει το 112, αλλά πρόκειται για επιχειρησιακό εργαλείο που δεν είναι για πάσα νόσο».  Σημείωσε ακόμη ότι « περιφέρεια, οι δήμοι της περιοχής, η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες», αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες και η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά», επιρρίπτοντας ευθύνες στους μετεωρολόγους για τις προβλέψεις που είχαν κάνει. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τόσο η διαχείριση στην τραγωδία της Εύβοιας, όσο και οι δηλώσεις Χαρδαλιά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων. «Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Εύβοια με τους νεκρούς από τις πλημμύρες συγκλονίζουν όλη την Ελλάδα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. Σχολιάζει ότι «είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω». Προσθέτει ότι «οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα». Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, «αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων». «Αυτές τις δύσκολες ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές και τα στελέχη του βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειδικά αυτές τις ώρες της πανελλήνιας θλίψης για τα αθώα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι σημερινές κυβερνητικές ψευτοδικαιολογίες» σχολίασε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης. «Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγαν ότι το 112 θα έσωζε ζωές στο Μάτι και αλλού. Τώρα που είναι στην κυβέρνηση, λένε ότι το 112 δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων στην Εύβοια και αλλού. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι θα άδειαζαν το Μάτι σε μισή ώρα για μία φυσική καταστροφή που εξελίχθηκε σε μία ώρα και σήμερα ως κυβέρνηση, στην Εύβοια, με προειδοποίηση 4 ημερών από την ΕΜΥ δεν κατάφεραν να στείλουν ούτε ένα SMS με οδηγίες προς τους πολίτες. Έκαναν όμως φιέστες και έστελναν δοκιμαστικά SMS στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ποιοί και πόσοι πολίτες μπορούν να ανεχτούν αυτόν τον θρασύτατο κυβερνητικό εμπαιγμό. Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις ενδεχόμενες ολιγωρίες κι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού είναι απολύτως βάσιμα και εύλογα. Σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις η συστηματικά ψευδόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αξιόπιστες απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνον ο αρμόδιος Εισαγγελέας όταν παρέμβει.».

Εξάλλου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας Δημήτρη Φωκά, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές Μεσσαπίων και Ληλαντίων. Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η καταστροφή στην Εύβοια Βιβλική, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και οι δικοί τους άνθρωποι μας συγκλονίζουν. Περιουσίες και κόποι μιας ζωής στη λάσπη. Οι ευθύνες της Περιφέρειας είναι διαχρονικά τεράστιες. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, να ανακουφισθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Τα υπόλοιπα εν καιρώ».

Το ΚΙΝΑΛ εκφράζει τη θλίψη του για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υποστηρίζει ότι παρά την επίσημη ενημέρωση από την ΕΜΥ δεν ελήφθησαν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, εκφράζεται η θλίψη του Κινήματος «για το χαμό των συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες στην Εύβοια. Σε αυτές τις τραγικές στιγμές, δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία και αδράνεια της κρατικής μηχανής», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, που υποστηρίζει επίσης ότι «παρά την επίσημη πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν ελήφθησαν δυστυχώς τα προληπτικά μέτρα που αρμόζουν στην πρόβλεψη τέτοιας κακοκαιρίας». Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας όλους τους αρμόδιους «έστω και τώρα να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών τους για την προστασία των ανθρώπων, τον περιορισμό των συνεπειών της καταστροφής και την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων».

Τετραπλή παρέμβαση, κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού – λήψη άμεσων μέτρων απεγκλωβισμού – κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ζητά για την Εύβοια το ΚΚΕ, που αναδεικνύει, επιπλέον, την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνεται ότι «για μια ακόμη φορά η πολύπαθη Εύβοια βρίσκεται στο έλεος φυσικών καταστροφών που στοιχίζουν μάλιστα σε ανθρώπινες ζωές. Είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, να παρθούν άμεσα μέτρα διάσωσης και απεγκλωβισμού, να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών.

Οι πλημμύρες πλήττουν για πολλοστή φορά περιοχές της Εύβοιας που εδώ και χρόνια “φωνάζουν” για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Απέναντι όμως σε αυτήν την αναγκαιότητα, είναι εξίσου εκκωφαντική η απραξία και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών». Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, «οι κυβερνήσεις και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί εν έτει 2020 να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τις περιουσίες και τους κόπους τους να χάνονται. Για μία ακόμα φορά αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και την πολιτική προστασία, που εκθέτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Αναδεικνύεται ο άναρχος αντιλαϊκός χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αναδεικνύεται τελικά η περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο, που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Νίκο Χαρδαλιά εξαπέλυσε το ΜΕΡΑ25. υπογραμμίζοντας πως την ώρα που θρηνούμε θύματα ο υφυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος για την ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη μη λειτουργία του 112. «Η απάντηση του και μόνο είναι λόγος παραίτησης όχι του ιδίου, αλλά σύσσωμης της κυβέρνησης: “αν είχε λειτουργήσει, θα είχαμε εκατόμβες νεκρών”. Η κυνική ομολογία ότι το κράτος αδυνατεί να δώσει εν μέσω μιας απόλυτα προβλέψιμης κρίσης μια χρήσιμη οδηγία στους πολίτες που να μην τους κάνει να πάρουν τα βουνά, είναι το πολιτικό, επικοινωνιακό, και εν τέλει ανθρωπιστικό Βατερλό μιας κυβέρνησης που έχει βασίσει όλη τη συλλογιστική και στρατηγική της στο άλλο μείζον θέμα των ημερών, την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, στην “ατομική ευθύνη” των πολιτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΜΕΡΑ25 και καταλήγει: «Ένας Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας που ομολογεί ότι τυχόν παρέμβασή του μέσω των επιχειρησιακών εργαλείων του θα προκαλούσε εκατόμβες νεκρών, έχει αυτοκαταργήσει το ρόλο του». 

image