Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη σημερινή του ομιλία προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος – η συνεδρίαση της οποίας κάθε άλλο παρά ήρεμη ήταν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι «καβάλησε το καλάμι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας».

Ads

Συνεχίζοντας την επίθεση του ο κ Βενιζέλος, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι εύκολο να οδηγήσεις τη χώρα στην καταστροφή, θριαμβολογώντας, ταυτόχρονα, δείχνοντας με το δάχτυλο τις ευθύνες των προηγούμενων».

Περνώντας στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί στη Βουλή η μάχη με τον λαϊκισμό και την υποκρισία, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει, ταυτόχρονα, μία ξεχωριστή μάχη για τον ρόλο του ίδιου και της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και για το τι σημαίνει προοδευτική σταθερότητα.

Θίγοντας το φλέγον ζήτημα των συνεργασιών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι «κάθε κίνησή μας είναι η προγραμματική συνεργασία», και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό πράξαμε μετά τις εκλογές του 2012, αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον».

Ads

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι κεντρικός και όχι συμπληρωματικός κι ότι η παράταξη οφείλει να έχει καθαρό λόγο για να υπερασπιστεί το έργο της.

Ακόμη, περιέγραψε στην ΚΟ τα ακόλουθα βήματα εξόδου από την κρίση: 

  1. Ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα γι’ αυτή την παρούσα και υπό εξέλιξη αναθεώρηση, που είναι η τελευταία.
  2. Ολοκλήρωση ολόκληρου του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος.
  3. Υλοποίηση των ειλημμένων δεσμεύσεων και αποφάσεων του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου και του Νοεμβρίου του 2012, για επιβεβαίωση του χρέους και την επαναφορά της Ελλάδας στην κανονικότητα.
  4. Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και έμφαση στην ανάπτυξη.
  5. Συμφωνία με τους εταίρους για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, ώστε να έχει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις κάθε κράτους μέλους της Ευρωζώνης. 
  6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών «εθνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας για ένα κανονικό κράτος και μια ανταγωνιστική οικονομία».
  7. Ολοκλήρωση της σχέσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμφωνημένα, με ευρωπαϊκή συμφωνία και στήριξη.

Η συνεδρίαση της ΚΟ χαρακτηρίστηκε από εσωκομματικές εντάσεις με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κάνει την αρχή επιτιθέμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σημειώνεται ότι η κόντρα των δυο δεν είναι καινούρια καθώς έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες και σε άλλες συνεδριάσεις πρόσφατα. 

Συγκεκριμένα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το κόμμα υπολειτουργεί και πως δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απόσταση από την κοινωνία.

Απαντώντας στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «συνωμοσίες» υποστηρίζοντας ότι όλοι βάλλουν εναντίον του. «Εγώ σηκώνω τον σταυρό του μαρτυρίου και όλοι βάλλετε εναντίον μου. Υπάρχουν συνωμοσίες εναντίον μου» είπε. «Αλλοι μου έστησαν το Ζάππειο. Κανείς δεν με έχει πει Τούρκογλου στη ζωή μου. Με έχουν πει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο» είπε, αναφερόμενος στην εποχή Παπανδρέου που το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διέρρεαν ότι το πραγματικό όνομά του δεν είναι Βενιζέλος αλλά Τούρκογλου.

Τον πρόεδρο του κόμματος στήριξε η Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία σημείωσε πως η εικόνα του κόμματος δεν είναι καλή και πως υπάρχουν κάποιοι που μονίμως διαφωνούν. Στην υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε ο βουλευτής του κόμματος Θάνος Μωραΐτης λέγοντας ότι δεν μπορεί σε ένα κόμμα να κυριαρχεί μόνο μια άποψη και να μην γίνονται ανεκτές διαφορετικές γνώμες. Από την πλευρά του ο Συμεών Κεδίκογλου άσκησε κριτική επισημαίνοντας ότι στο κόμμα έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την ΕΡΤ και τη λίστα Λαγκάρντ.

Τέλος, ο Μιχάλης Κασσής μίλησε σε έντονο ύφος και έκανε λόγο για διάλυση του κόμματος ζητώντας την παραίτηση του γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη, από τη στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Είπε, ακόμη, πως θα πρέπει ο κ. Βενιζέλος να δρομολογήσει την αντικατάσταση του κ. Ανδρουλάκη και να αναλάβει και ο ίδιος τις ευθύνες του, στο βαθμό που του αναλογούν.

Μετά την συνεδρίαση, όμως, οι βουλευτές έλεγαν ότι «όλα απαντήθηκαν και είναι όλοι συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά» όπως επίσης και το ότι «όλοι δίνουμε αυτήν τη στιγμή τη μάχη για την τριήμερη συζήτηση».