«Ολοκληρώσαμε τη σημαντικότερη διαπραγμάτευση της μεταπολεμική εποχής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες που προβλέπει δάνειο προς την Ελλάδα ύψους 130 δις ευρώ, «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5%, επαναφορά του δημόσιου χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους και συνταγματική κατοχύρωση των δανειστών καθώς και ενισχυμένη παρουσία της task force και της τρόικας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε και πλέον «χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά και συστηματική προσπάθεια για να πετύχει το πρόγραμμα». Όπως εξήγησε μάλιστα, θα πρέπει να πρέπει όλα όσα συμφωνήθηκαν να έχουν ψηφιστεί ως τις 29 Φεβρουαρίου.

Ads

 
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και αν συμβεί», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς, αλλά αν θέλουμε να έχουμε συνείδηση των ιστορικών εξελίξεων, πρέπει να ξέρουμε να αξιολογούμε τα γεγονότα και να τα περιγράψουμε όσο πιο ψύχραιμα κι αντικειμενικά».
 
«Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν σήμερα, αν το Eurogroup δεν ενέκρινε τη σύμβαση στην Ελλάδα, κι αν δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ πιστωτών κι Ελλάδας», συνέχισε. «Αποφεύχθηκε αυτό το εφιαλτικό σενάριο. Σήμερα το πρωί είχαμε μια θετική εξέλιξη, που δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν επενδύσει στην αποτυχία της Ελλάδος και σήμερα διαψεύδονται. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που δίνει στη χώρα μας μια νέα ευκαιρία που καλούμαστε να την αξιοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι. Πρώτα σε επίπεδο ψυχολογίας».
 
«Κορυφώθηκαν χτες πολλές παράλληλες διαπραγματεύσεις. Οι αποφάσεις της 21ης Φεβρουαρίου ήταν το αποτέλεσμα μιας επίπονης διαπραγμάτευσης. Είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής. Πρόκειται για μια σαφή πολιτική απόφαση πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι κι αν συμβεί», τόνισε.
 
Ο υπουργός χαρακτήρισε αλλαγή σελίδας τη χθεσινή απόφαση που βάζει τέλος στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που επικράτησε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα: «Αφεθήκαμε σε συλλογική αμεριμνησία και βασιστήκαμε σε μια ψευδαίσθηση εθνικού πλούτου με πήλινα πόδια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τώρα χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά». Τόνισε ακόμη πως «έχουμε τη  μακράς πνοής δέσμευση των εταίρων πως θα μας στηρίξουν και μετά το πρόγραμμα και μέχρις ότου η Ελλάδα βγει στις αγορές».
 
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών η ετήσια εξοικονόμηση για την χώρα μας είναι 3 δισ. ευρώ.
 
Σχετικά με το «κούρεμα», τόνισε πως με την ολοκλήρωση του PSI, «αφαιρέσαμε από τις πλάτες του χτες ίσως και περισσότερα από 107 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να φτάσουμε στο 120% του ΑΕΠ το 2020, χρειαζόταν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI». Μίλησε επίσης για την ανάγκη που υπήρξε για συμμετοχή της ΕΚΤ. Για το PSI, «θα υπάρξει στο τέλος της εβδομάδας ανακοίνωση από κοινού με τους ιδιώτες», γιατί πρόκειται «για εθελοντική ανταλλαγή».

Όσον αφορά το αν θα συμπεριληφθούν στο PSI δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, απάντησε καταφατικά, ενώ αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα διευκρίνισε ότι εφόσον υπάρχουν ειδικές κατηγορίες θα προστατευθούν.

«Θα κατατεθεί σήμερα κατ’ επείγον σχέδιο νόμου για το PSI και τις προαπαιτούμενες ενέργειες και όλα αυτά πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου», γνωστοποίησε επίσης ο κ. Βενιζέλος.
 
Για τους μηχανισμούς εποπτείας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Διευκρίνισε πως θα υπάρχει στη χώρα η task force, η τρόικα και μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν, καθώς και πως η έκθεση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα εξακολουθήσει να γίνεται ανά τρίμηνο. Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό εξήγησε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ.
 
Απηύθυνε τέλος εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, που είναι πλήρως εγγυημένες.

Ads

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διευκρίνισε ότι αν και το ποσό που είχε αρχικά υπολογιστεί ήταν 40 δισ. ευρώ, τώρα το ποσό αυτό μπορεί να αγγίξει τα 50 δισ.
 
Κληθείς να σχολιάσει τι θα συμβεί εάν η χώρα δεν καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχουμε δώσει δείγματα ασυνέπειας, προσθέτοντας ότι τώρα «δεν έχουμε περιθώρια» και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εμπρόθεσμοι. Επισήμανε ακόμη ότι τυχόν ασυνέπεια θα έπληττε την αξιοπιστία της Ελλάδας και η χώρα μας θα έχανε την εμπιστοσύνη που κέρδισε με πολύ κόπο.
 
Σε ερώτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε να πει ότι όσο ασχολείται με θέμα εθνικής ανάγκης δεν τον απασχολούν άλλα θέματα και μάλιστα κομματικού χαρακτήρα. «Σέβομαι της προτεραιότητες του έθνους», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο «αγώνας που δώσαμε χθες με τον πρωθυπουργό ήταν ένας αγώνας που δόθηκε κατ’ εντολή και στο όνομα των Ελλήνων πολιτών».