Έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο Αφγανός μετανάστης Μοχαμάντ Χασάν ο οποίος νοσηλευόταν από τις 2 Ιουλίου σε νοσοκομείο. Ο Χασάν που κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθουν από τις 2/9/2012, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχε παραπονεθεί επανειλημμένα για ενοχλήσεις ωστόσο «οι αστυνομικοί δεν έδιναν καμία σημασία», όπως αναφέρει η Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Ads

 
Η ΚΕΕΡΦΑ κάνει λόγο για έναν «ρατσιστικό έγκλημα» και σημειώνει πως η γνωμάτευση των γιατρών της Κορίνθου – στη συνέχεια είχε μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο-  αναφέρει «λοίμωξη αναπνευστικού-αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1».
 
«Η πραγματική αιτια θανάτου του Μοχαμάντ Χασάν είναι το γεγονός ότι για 11 μήνες δεν είχε στοιχειώδη θεραπεία για την σοβαρή λοίμωξη που είχε για την οποία η θεραπεία ήταν αναγκαία για να σωθεί η ίδια του η ζωή. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ο ασθενής ήταν χρήστης κατά τη διάρκεια της κράτησης και ότι έφερε τις συνηθισμένες  ιογενείς λοιμώξεις, συχνές σ’ αυτές τις κατηγορίες ασθενών», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ και συνεχίζει:
 
«Ο θάνατος του Μοχαμάντ Χασάν είναι ένα ρατσιστικό έγκλημα εκ προμελέτης. Οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ είχαν προειδοποιήσει με τις επισκέψεις τους στην Αμυγδαλέζα για τους κινδύνους της κράτησης χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Η ΚΕΕΡΦΑ είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Δένδια, πιο πρόσφατα με συνέντευξη τύπου μαζί με την Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, κατά την οποία προειδοποιήσαμε για την τραγική κατάσταση της υγείας του Μοχαμάντ Χασάν».
 
«Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φώς. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονίας και να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛΑΣ. Απαιτούμε να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης- κολαστήρια που οδηγούν στην εξόντωση και στον θάνατο μετανάστες συνανθρώπους μας», καταλήγει η ΚΕΕΡΦΑ.
 
Ανακοίνωσή εξέδωσε και η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως «πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο της Κορίνθου στις 2 Ιουλίου οι συγκρατούμενοί του είχαν προχωρήσει σε έντονη ομαδική διαμαρτυρία γιατί ο Μοχαμάντ Χασάν πονούσε αφόρητα, ζητούσε να τον δει γιατρός, αλλά δεν είχε εισακουστεί το αίτημά του από τους υπευθύνους».
 
«Ανθρωπιστικές, πολιτικές και οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου έχουν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει, μετά τις επισκέψεις τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τους κινδύνους της κράτησης χωρίς την παροχή της στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης στους κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες και χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής», τονίζεται.
 
«Οι ίδιοι δε οι συγκρατούμενοι του Μοχαμάντ στο Στρατόπεδο της Κορίνθου επισημαίνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας που επικρατούν στα Στρατόπεδα και τον κίνδυνο που ελλοχεύει και για τη δική τους ζωή, αφού για παράδειγμα καταγγέλλουν ότι τους δίνεται ένα ξυραφάκι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από 10 άτομα συγχρόνως, δεν υπάρχει ούτε μία σκούπα για να φροντίσουν τουλάχιστον να καθαρίσουν το χώρο που ζουν, ενώ συνεχείς είναι οι απεγνωσμένες φωνές τους για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που τους παρέχεται. Η Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων ζητεί να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση του θανάτου του Μοχαμάντ Χασάν, καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών στα στρατόπεδα και ζητά να κλείσουν τώρα», καταλήγει η Κοινότητα Αφγανών.