Τα μέλη του Euroworking Group (EWG) υπογράμμισαν χθες Πέμπτη από τις Βρυξέλλες πως τόσο η τρόικα όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστούν εντατικά, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στο Δεκέμβριο, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα, με τα μέλη του EWG να αναγνωρίζουν ότι « υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση».

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και το Eurogroup μετά και τη σκληρή στάση της τρόικα στο Παρίσι, είναι διφορούμενα και οι γνώμες διχασμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαρροές αξιωματούχων άφηναν να φανεί πως το ενδεχόμενο επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα θα τεθεί επί τάπητος σήμερα Παρασκευή. Ωστόσο, την ίδια στιγμή κάποιες άλλες πηγές εντός της Ε.Ε. επέμεναν πως βάσει της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, η ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικός στόχος.

Σημειώνεται πως νωρίτερα κοινοτικές πηγές κοντά στο Euroworking Group μιλούσαν για ενδεχόμενη παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος από τρεις έως έξι μήνες. Ωστόσο, τα επιχειρήματα των Ελλήνων εκπροσώπων φαίνεται πως μετέστρεψαν το αρχικό κλίμα.

Ads