Συνεδριάζει, σήμερα Πέμπτη, το Euroworking Group στο Ελσίνκι, προκειμένου να επιβεβαιώσει και τυπικά ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων, ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Ads

Στη συνέχεια, το Euroworking Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών, προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Αυτό είναι ουσιαστικά και το σήμα που περιμένει το γερμανικό κοινοβούλιο για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η  Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ανέβαλε  την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα, περιμένοντας την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρώπης και της χώρας μας.

Ads

Μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση του Ελληνικού αλλά και μία σειρά υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για το ασφαλιστικό και την ενέργεια, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της θεσμοθέτησης του ακαταδίωκτου για τη διοίκηση του υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, όπως και η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία θα κλέισει κι επίσημα στη σημερινή συνεδρίαση.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

«Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το σχετικό αίτημα είχε διαβιβάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή,  προτείνοντας να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Όπως μάλιστα έγραψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δρομολογεί «αθόρυβα» την εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα.

Κι εξηγεί: Ο Σόιμπλε καθιστά εκ νέου σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά το 2018. «Δεν επίκειται η λήψη αποφάσεων για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα», αναφέρεται στην επιστολή, όπερ σημαίνει ότι ο Σόιμπλε δεν πρέπει να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας.

Όπως σχολιάζει η Handelsblatt, ενδεχόμενη εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους θα συνιστούσε ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος βοήθειας στην οποία θα έπρεπε να συναινέσει και η γερμανική Βουλή: Ο Σόιμπλε ήθελε οπωσδήποτε να το αποφύγει αυτό πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, καταφέρνοντας να επιβάλει τις θέσεις του έναντι Ελλάδας και ΔΝΤ που ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων για το χρέος.

Γι΄ αυτό και του αρκεί τώρα να ζητήσει από την επιτροπή Προϋπολογισμού να συζητήσει το ζήτημα. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει μια επώδυνη συζήτηση για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, η οποία είναι αρκετά αμφιλεγόμενη και εντός της δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας.