Το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες όπως είπαν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και πρόεδρος της ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ «αποτελούν στέρεη βάση για συζήτηση». Όπως επισήμαναν οι προτάσεις θα πρέπει τώρα να εξεταστούν από τους θεσμούς με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας.

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως θα υπάρξει νέα σύγκληση του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε ότι το νέο ελληνικό σχέδιο αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης. Όπως τόνισε η πρώτη εικόνα των θεσμών είναι ότι η ελληνική πρόταση έχει βάθος, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και οι αριθμοί. Η τεχνική επεξεργασία από τους θεσμούς, θα αρχίσει «αμέσως», είπε, ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό η απαραίτητη σύγκληση. 

Σχετικά με τους λόγους που δεν υπήρξε σήμερα μια τελική απόφαση, ανέφερε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν αρκετό χρόνο ώστε να αξιολογήσουν τις ελληνικές θέσεις. «Αν αυτές οι προτάσεις είχαν έρθει νωρίτερα, ενδεχομένως θα υπήρχε ήδη συμφωνία», τόνισε. Επίσης ρωτήθηκε για την πληροφορία πως η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αρχικά «λάθος προτάσεις». Πρόκειται για διορθωτικό κείμενο και «δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους», είπε, ενώ επιβεβαίωσε πως η σύνοδος Κορυφής θα γίνει το βράδυ κανονικά. 

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως το ελληνικό σχέδιο είναι μια καλή βάση, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί από τα τεχνικά κλιμάκια ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από το Eurogroup. «Οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια βάση στέρεα και λογική», είπε και επισήμανε ότι αποτελούν τη βάση της συζήτησης. «Στόχος είναι να υπάρξει μια λύση σε πολιτική βάση», τόνισε.