Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση.

Ads

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.

Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ads

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος, με την Ελλάδα να έχει υλοποιήσει 99% των προαπαιτουμένων.

Δήλωσε, δε, αισιόδοξος ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου, επιτρέποντάς του να ανάψει «πράσινο» για την εκταμίευση της δόσης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου), προκειμένου να ξεκινήσουν οι επαφές για τη δ’ αξιολόγηση.

Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης μέσα στον Μάιο, προκειμένου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις στις 21 Ιουνίου.

Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης την στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες , πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί , ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου. Υπενθυμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας , τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπηρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.  

Επεισόδιο Ντράγκι – Τσακαλώτου στο Eurogroup  

Ενταση επικράτηση μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι διευκρινίσεις που ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από την ελληνική πλευρά διευκρινίσεις ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και μετά από μία έντονη στιχομυθία, ο Ντράγκι αποχώρησε για λίγο από την αίθουσα, προκειμένου να εκτονωθεί ή ένταση.

Ο λόγος για την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται να είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών ήταν έτοιμοι να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, η παρέμβαση Ντράγκι υπήρξε τελικά, καθοριστική ώστε να πάρει μικρή παράταση.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε «θερμή» συζήτηση Τσακαλώτου – Ντράγκι εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι ενίοτε γίνονται και δυναμικές συζητήσεις, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στο Eurogroup αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρέους υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση».

ΥΠΟΙΚ: Τεχνικής φύσης τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα

Τεχνικής φύσης χαρακτηρίζαν νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα, με την εκταμίευση της δόσης να ακολουθεί αμέσως μετά.