Για μια ακόμη φορά η συνεδρίαση του  Εurogroup ήταν θερμή – έως τεταμένη. Όπως εξίσου θερμές είναι και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται από το πρωί στις Βρυξέλλες για την «ελληνική συμφωνία». Μόνον που αυτή τη φορά ο στόχος δεν ήταν ο… συνήθης ύποπτος Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά οι κόντρες εκδηλώθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των «θεσμών» επιβεβαιώνοντας εκ νέου τον διχασμό στο στρατόπεδο των πιστωτών.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε σφόδρα δυσαρεστημένη με την φόρμουλα της «πολιτικής λύσης» που προωθείται για την Ελλάδα στην αποψινή σύνοδο κορυφής – δυσαρέσκεια, την οποία εξέφρασε τόσο στη σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στις παράπλευρες συναντήσεις που γίνονται από το πρωί στις Βρυξέλλες. Mε… επιθετικές διαθέσεις μπήκε η Κριστίν Λαγκάρντ και στην πενταμερή συνάντηση που έγινε το πρωί με τον έλληνα πρωθυπουργό, τον πρόερο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, η επικεφαλής του ΔΝΤ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με το Ταμείο. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε θετικά, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά την ειλικρινή στάση του ΔΝΤ. «Σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις, όχι αλα καρτ. Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα» φέρεται να είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε – σύμφωνα με κοινοτικές πηγές – ότι δεν διασφαλίζεται ούτε τώρα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός που εξακολουθεί να κρατά ανοιχτό το εάν και πώς το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η τελική εικόνα, από πλευράς του Ταμείου, αναμένεται να αποσαφηνιστεί το βράδυ στη σύνοδο κορυφής, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και παράλληλη συνάντηση με την συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη (ιδιαίτερα γνωστού μας ) Πολ Τόμσεν, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ads

Ενδεικτική της έντασης μεταξύ των θεσμών, ωστόσο, είναι και η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να μετάσχει. Ο ανταποκριτής των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ μετέδωσε, επικαλούμενος «ευρωπαίους αξιωματούχος» ότι η Λαγκάρντ δεν μετείχε στη συνέντευξη επειδή «ήθελε να είναι… σύντομη σε διάρκεια» λόγω των πυκνών εξελίξεων της ημέρας.

Ωστόσο, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για ιδιαίτερα θερμό κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. «Έπεσε πολύ ξύλο» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση διπλωματικής πηγής στις Βρυξέλλες, με την επισήμανση ότι αυτή τη φορά «δεν πέρασε η σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας».

Σ αυτήν την σκληρή γραμμή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετείχαν και αρκετοί υπουργοί Οικονομικών των «19», οι οποίοι επέμειναν – παρά τη διαγραφόμενη συμφωνία – να επιβληθούν capital controls από αύριο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε και πάλι ο Πήτερ Σπίγκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ζήτησαν είτε να περιοριστεί η χορήγηση ρευστότητας μέσω του ELA, είτε να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν βαν Οβερτβελντ λέγοντας: «Υπήρξαν, πράγματι, διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τα capital controls». Όταν ερωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει πως κάποιοι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της επιβολής cpital controls και κάποιοι άλλοι κατά, απάντησε: «Μπορείτε, λίγο ως πολύ, να το θέσετε κι έτσι».