Στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Μιλάνο όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκείνοι αν και διαπίστωσαν ότι προχωρά στον σωστό δρόμο, υπογράμμισαν ότι ως το τέλος του προγράμματος τον Ιανουάριο του 2015 θα πρέπει να εκτελεστούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις που εκκρεμούν και οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα οικονομικά (εργασιακά, ασφαλιστικό, Δημόσιο κλπ.).

Ads

Ο Γκ. Χαρδούβελης εξήγησε στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στα τέλη της χρόνιας είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης. Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι εκταμιευσεις των εναπομεινάντων για την Ελλάδα ποσών από το EFSF εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προγράμματος σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ads

Ο ίδιος σημείωσε ότι διατέθηκε στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Πλέον από τα κονδύλια του Ταμείου απομένει ποσό 1,8 δισ. ευρώ για να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που υπήρξαν από το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Γκ. Χαρδούβελης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συζήτηση που έγινε στο Eurogroup, σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου και προέβλεψε ότι θα περατωθούν είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του επόμενου έτους.

Χθες, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, “έπεσε” η πρόταση για νέο πακέτο βοήθειας στην χώρα – κάτι που σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε. Το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι έτσι «αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες».