Δεν θα υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης, που διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.

Ads

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του είχε τονίσει πως σε περίπτωση που «υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα», αναφερόμενος έμμεσα στις πέντε αλλαγές που ζητούσε η κυβέρνηση να γίνουν, ώστε να υποστηρίξει την πρόταση των θεσμών και να προχωρήσει άμεσα στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία. 

«Δεν θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ενάντια στη θέλησή τους, ας περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε πως όσο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα – και ας υπήρξε σαφής αναφορά του πρωθυπουργό για διαφορετική στάση της ελληνική κυβέρνησης – ο ίδιος θα επιμείνει στο δικό του «όχι» όσον αφορά τη διευκόλυνση της κατάστασης και την εύρεση λύσης για την Ελλάδα. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε πως σταματάει οποιαδήποτε επαφή με την κυβέρνηση μέχρι το δημοψήφισμα. Αυτό φέρεται να είπε ο ίδιος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την οποία πήγε να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ads

«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «δεν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες ούτε σε επίπεδο Eurogroup, αλλά ούτε και μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών». «Θα περιμένουμε την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο και θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη» υποστήριξε. «Είμαι πολύ λυπημένος για την κατάσταση, δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε. 

Αναλυτικά η επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ:

«Έλαβα τα γράμματα που στείλατε στις 30 Ιουνίου, στα οποία ζητάτε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF και μου υποβάλετε ένα αίτημα – ως προέδρου του Board of Governors του ESM – για στήριξη σταθερότητας από τον ESM. Τα γράμματα σας μοιράστηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τα συζητήσαμε σε έκτακτες τηλεδιασκέψεις του Eurogroup στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Πρώτον, όσον αφορά την νέα αίτηση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας του EFSF, το Eurogroup επιβεβαίωσε και πάλι στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην στηρίξει μια παράταση, δεδομένου ότι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην απόφαση αυτή δεν είχαν αλλάξει.

Το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του EFSF με την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς και όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονταν με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των κερδών των μελών της ευρωζώνης από τα ομόλογα SMP και ANFA.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή σας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές έγκαιρα και πλήρως.

Δεύτερον, θα επανέλθουμε στο αίτημα σας για οικονομική στήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί της βάσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος»