«Αξιόπιστη μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό και «περαιτέρω προσπάθεια» από την ελληνική κυβέρνηση για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup με βάση την οποία το κουαρτέτο επιστρέφει από αύριο στην Αθήνα – μια συμφωνία, ωστόσο, που η σημαντικότερη πτυχή της είναι η δημόσια πλέον δέσμευση για έναρξη της συζήτησης για το χρέος μέσα «στο επόμενο διάστημα».

Ads

Την άμεση επανέναρξη της αξιολόγησης και την ταχεία προώθηση της συζήτησης για το χρέος ανακοίνωσαν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά την – σχετικά – σύντομη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το χρέος μέσα στον Απρίλιο.

Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι «η συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον», ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι «οι  συζητήσεις για το χρέος μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα».

Μοσκοβισί: Συμφωνία μέχρι το… Πάσχα

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωσή της «έως το Πάσχα», αφήνοντας πάντως ανοιχτό το εάν αναφέρεται στο… καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου) ή το ορθόδοξο (1η Μαΐου). 

Ads

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πάντως, όσο και ο Πιερ Μοσκοβισί κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δύσκολες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συνεδρίαση τέθηκαν ως προτεραιότητες και τα κόκκινα δάνεια καθώς και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

«Χρειάζονται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας: «Απαιτούνται σημαντικά και ουσιώδη μέτρα, υπάρχουν ακόμη δημοσιονομικά κενά –άρα, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια».

«Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως αναφέρεται και στο Μνημόνιο», δήλωσε από την πλευρά του και ο Πιερ Μοσκοβισί, προϊδεάζοντας για απαιτήσεις δύσκολων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από αύριο.

image

Τσακαλώτος: «Πάρα πολύ καλή συνάντηση»

«Είχαμε πάρα πολύ καλή συνάντηση», τόνισε για τη συνεδρίαση του Eurogroup και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας: «Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιτρέψουν, και το ΔΝΤ συμφώνησε να επιστρέψει παρά τις διαφορές…Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και να κλείσουμε έγκαιρα την αξιολόγηση και να έχουμε τη συζήτηση για το χρέος».

«Λογικοί άνθρωποι όταν κάθονται σε ένα τραπέζι καταλήγουν σε λογικά συμπεράσματα», κατέληξε ο Ευκλειδης Τσακαλώτος.