Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων αλλά και γίνει προσπάθεια από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αρθούν οι τελευταίες ενστάσεις της τρόικας για το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη Βουλή, αύριο Παρασκευή. Πονοκέφαλο αποτελεί η κάλυψη του κενού του 1,1 δισ. ευρώ που απαιτείται επιπλέον ύστερα από την επαναγορά ομολόγων, καθώς το συνολικό ποσό των προσφορών διαμορφώθηκε στα 31,9 δισ. ευρώ με μέση τιμή επαναγοράς στο 33,8% της ονομαστικής αξίας ομολόγων. Έτσι, το κόστος της επαναγοράς ανέρχεται στα 11,29 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο EFSF έχει ήδη εγκρίνει δάνειο 10,2 δισ. ευρώ. Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν όπως διαφαίνεται μέχρι στιγμής την πολύπαθη δόση.

Ads

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες από την Κομισιόν, την γερμανική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η απόφαση για την αποδέσμευση των χρημάτων θα ληφθεί κανονικά σήμερα, όπως είχε προγραμματισθεί. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί είναι 43,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,4 εντός του Δεκεμβρίου και τα άλλα 9,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
 
«Παιχνίδια» επαναγοράς
 
Σε ό,τι αφορά την επαναγορά, οι προσφορές που κατατέθηκαν ανήλθαν στα 31,9 δισ. ευρώ (ονομαστική αξία) και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 33,8. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Ελλάδα σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφερομένων ομολόγων υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να αποσυρθεί χρέος 31,9 δισ. ευρώ, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει δάνειο 11,29 δισ. ευρώ από τον ευρωμηχανισμό.
 
Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στηνκατοχή του Reuters. Η επιλογή αυτή μελετάται προκειμένου να καλύψει την μικρή απόκλιση από το στόχο για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, που παραμένει μετά το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.
 
Ειδικότερα, στο έγγραφο, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ότι η επαναγορά χρέους ύψους 31,9 δισ. ευρώ θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 9,5% ως προς το ΑΕΠ έως το 2020. Ο αρχικός στόχος ήταν η επαναγορά να μειώσει το χρέος κατά 11% του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η διαφορά του 1,4% του ΑΕΠ που προκύπτει από τις αρχικές εκτιμήσεις για την απόδοση της επαναγοράς, θα μπορούσε να καλυφθεί από την επαναγορά ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI+.
 
Και το φορολογικό πάει Eurogroup
 
Επί τάπητος θα βρεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και την τρόικα τις τελικές ρυθμίσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε όχι μόνο διορθώσεις της τελευταίας στιγμής αλλά και δεσμεύσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
 
Σύμφωνα με το Έθνος, ο Γιάννης Στουρνάρας «κατεβάζει» νέα πρόταση για τη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Η νέα κλίμακα προβλέπει την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 42% στα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ αντί 40% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ που προέβλεπε το τελευταίο σχέδιο στο οποίο είχαν καταλήξει τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Ειδικότερα η νέα φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές:
 

  • 22% από το πρώτο ευρώ και έως τις 25.000 ευρώ.
  • 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ.
  • 42% για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 42.000 ευρώ.

 
Επίσης καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, η οποία όσο αυξάνεται το εισόδημα θα μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα, για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.100 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
 
Τέλος το μέτρο των αποδείξεων θα ισχύσει κανονικά για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2013. Οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος, διαφορετικά θα έχουν πέναλτι έξτρα φόρου 10%.