Οι στιγμές που έζησαν οι επιβάτες του Euroferry Olympia όταν ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά στο πλοίο έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ads

Όπως φαίνεται σε βίντεο που παρουσιάζει το Mega, κάποιοι επιβάτες κατέγραψαν τις στιγμές που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο γκαράζ του πλοίου, όταν ένα πυκνό τοξικό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει τα πάντα. Είναι περασμένα μεσάνυχτα της Παρασκευής και όλοι καλούνται να εγκαταλείψουν το πλοίο που έχει πάρει φωτιά.

Με το κινητό του τηλέφωνο, Ρώσος επιβάτης καταγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές. Ένας έντονος κρότος προκαλεί πανδαιμόνιο. Ακούγονται κλάματα, φωνές απόγνωσης, κάποιοι φτάνουν να ασφυκτιούν και βήχουν ασταμάτητα όταν οι καπνοί εισχωρούν στο σημείο συγκέντρωσης των επιβατών. Επίσημα καταγεγραμμένοι είναι 239 επιβάτες και 51 τα μέλη του πληρώματος.

Όπως φαίνεται στα βίντεο μετά την περιπέτεια, κάποια στιγμή βγαίνουν με ανακούφιση στο κατάστρωμα για να ξεκινήσει η έξοδός τους από το πλοίο. Λίγες ώρες αργότερα, διασώστες της ΕΜΑΚ αιωρούνται μέσα στα μαύρα σύννεφα και κατεβαίνουν στο φλεγόμενο πλοίο για να εντοπίσουν 12 οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούνται. Στο γκαράζ, εκεί όπου υπάρχουν οι πληροφορίες για εγκλωβισμένους, η φωτιά που έχει φανεί να υποχωρεί ξαναφουντώνει. Οι φλόγες στα φορτηγά εξαπλώνονται παρά τις συνεχείς προσπάθειες κατάσβεσης. Μέσα σε ένα μόλις λεπτό η κατάσταση γίνεται και πάλι ασφυκτική.