Το tvxs εν όψει του Euro παρουσιάζει μία αναδρομή στις προηγούμενες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ads

Συγκλονιστικοί αγώνες, πανέμορφο ποδόσφαιρο και πάνω από όλα η μαγεία του Μισέλ Πλατινί. Αυτά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του Euro του 1984, που διεξήχθη στη Γαλλία, και έχει μείνει στην ιστορία ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όλων των εποχών. Το σύνθημα των διοργανωτών έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα: «Τώρα ή ποτέ». Και όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η απάντηση ήταν «εδώ και τώρα» και η Γαλλία κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης.

Η Γαλλία είχε δείξει τις προθέσεις και τις δυνατότητές της από το παγκόσμιο κύπελλο του 1982. Δύο χρόνια αργότερα στο Euro του 1984 ήταν πλέον έτοιμη για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Όπως και στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η UEFA προχώρησε σε κάποιες αλλαγές επαναφέροντας τη διαδικασία των ημιτελικών για να κάνει πιο ελκυστική και πιο ανταγωνιστική η διοργάνωση. Επίσης καταργήθηκε ο μικρός τελικός, καθώς οι ιθύνοντες έκριναν πως η διεξαγωγή του δεν προσέφερε τίποτα στη διοργάνωση.

Ads

Οι οκτώ ομάδες που πέρασαν στην τελική φάση από τους προκριματικούς ομίλους, χωρίστηκαν και πάλι σε δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Όμως σε αντίθεση με τη διοργάνωση του 1980, οι πρώτοι των δύο ομίλων δεν περνούσαν απευθείας στον τελικό. Πλέον η διαδικασία προέβλεπε πως οι δύο πρώτοι των δύο ομίλων προκρίνονταν στα ημιτελικά και από εκεί με νοκ άουτ αγώνες (ο πρώτος του πρώτου ομίλου έπαιζε με τον δεύτερο του άλλου) αναδεικνύονταν οι δύο φιναλίστ.

image

Στον πρώτο όμιλο ήταν οι ομάδες: Γαλλία, Δανία, Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία. Στον δεύτερο όμιλο: Ισπανία, Πορτογαλία, Δυτική Γερμανία και Ρουμανία. Η βαθμολογία και σε αυτή την διοργάνωση ήταν 2 βαθμοί για τη νίκη και 1 για την ισοπαλία. Μεγάλη απούσα από τη διοργάνωση η Ιταλία, που δύο χρόνια νωρίτερα, το 1982, είχε κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο.

Οι αγώνες του πρώτου ομίλου αποδείχθηκαν ένας περίπατος για τους τρικολόρ. Η Γαλλία με ηγέτη τον Μισέλ Πλατινί (σημείωσε 9 γκολ στους πέντε αγώνες της διοργάνωσης) κατέκτησε την πρώτη θέση σημειώνοντας μόνο νίκες (3-2 την Γιουγκοσλαβία, 5-0 το Βέλγιο, 1-0 τη Δανία). Τη δεύτερη θέση κατέκτησαν οι Δανοί με τέσσερις βαθμούς, αφήνοντας πίσω τους του Βέλγους με δύο βαθμούς. Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι οι Γιουγκοσλάβοι με μηδέν βαθμούς.

Στον δεύτερο όμιλο όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά καθώς οι ομάδες βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Ισπανία και Πορτογαλία συγκρούονται για την πρώτη θέση του ομίλου, ενώ η Δυτική Γερμανία, χάνοντας από τους Ισπανούς στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και αποσπώντας ισοπαλία από τους Πορτογάλους, περιορίζεται στην τρίτη θέση. Οι Δυτικογερμανοί, τροπαιούχοι της προηγούμενες διοργάνωσης και φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, κατάφεραν να κερδίσουν τη Ρουμανία, η οποία με τη σειρά της πήρε ισοπαλία από τη Ισπανία. Οι δύο ομάδες της Ιβηρικής, που στον μεταξύ τους αγώνα ήρθαν ισόπαλες, συγκέντρωσαν τους ίδιους βαθμούς (4), με την Ισπανία ωστόσο να παίρνει την πρώτη θέση λόγω των περισσότερων γκολ που είχε σημειώσει.

Στους ημιτελικούς η Πορτογαλία έπεσε πάνω στη Γαλλία και η Ισπανία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Δανία. Πριν την έναρξη του αγώνα με την Πορτογαλία πολλοί προέβλεπαν άνετη επικράτηση των διοργανωτών, όμως διαψεύστηκαν. Σε μία επική αναμέτρηση, οι Γάλλοι άνοιξαν το σκορ στο 24ο λεπτό με τον Ζαν-Φρανσουά Ντομεργκ. Η Γαλλία ήταν καταιγιστική όμως οι Πορτογάλοι απάντησαν στο 74’ με τον Τζορντάο, σε μια από τις λίγες ευκαιρίες τους, και το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Εκεί ο Τζορντάο ξαναχτύπησε στο 8’ δίνοντας το προβάδισμα στους Πορτογάλου με 2-1, όμως η τρικολόρ αρνήθηκαν να δεχτούν την ήττα. Ο Ντομεργκ, όπως και στην αρχή της αναμέτρησης, σκοράρει στο 114 και ισοφαρίζει. Τον επίλογο της συγκλονιστικής ανατροπής θα γράψει ο θρυλικός Μισέλ Πλατινί, που σκόραρε ένα λεπτό πριν τη λήξη της παράτασης, χαρίζοντας στη Γαλλία την πρόκριση στον τελικό.

Εξίσου συναρπαστικός ήταν και ο δεύτερο ημιτελικός ανάμεσα στην Ισπανία και τη Δανία. Οι Δανοί προηγήθηκαν πολύ νωρίς, μόλις στο 7ο λεπτό για να ισοφαρίσουν οι Ισπανοί στο 67’ της αναμέτρησης. Το ισόπαλο αποτέλεσμα παρέμεινε μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας και της παράτασης και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, με την Ισπανία να προκρίνεται στον τελικό με 5-4.

Οι προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού για την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου βρίσκονταν στα πόδια των Γάλλων ποδοσφαιριστών. Ενενήντα λεπτά, σε ένα κατάμεστο Παρκ ντε Πρενς, για την ολοκλήρωση του θριάμβου και ο Μισέλ Πλατινί φρόντισε να μην απογοητεύσει τους συμπατριώτες του. Σε αυτό βοήθησε και ο τερματοφύλακας των Ισπανών Λουίς Αρκονάδα. Η Γαλλία παρά την πίεση δεν είχε καταφέρει να ανοίξει το σκορ μέχρι το 57ο λεπτό. Ήταν η στιγμή που ο Μισέλ Πλατινί εκτελεί φάουλ λίγο έξω από την περιοχή. Η μπάλα πάει στην αριστερή γωνία με τον Αρκονάδα να δείχνει πως θα την μπλοκάρει, όμως του φεύγει μέσα από τα χέρια και καταλήγει αργά και βασανίστηκα εντός εστίας.

Η Γαλλία ήταν πλέον αγκαλιά με το Κύπελλο. Η αποβολή του Ιβόν Λε Ρου στο 85ο λεπτό με δεύτερη κίτρινη κάρτα δεν ήταν χάλασε τη γιορτή που είχαν στήσει οι Γάλλοι στις εξέδρες. Ο Μπρούνο Μπελόν φρόντισε για αυτό σκοράροντας σε μια αντεπίθεση στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης κάνοντας το 2-0 και δίνοντας το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς. «Ήταν σπουδαίο. Ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης. Το ότι αυτό έγινε μπροστά στους οπαδούς μας ήταν το κερασάκι στην τούρτα», θα δηλώσει ο σουπερ σταρ της Γαλλίας Μισέλ Πλατινί. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ των 9 γκολ που πέτυχε ο «μάγος» στo Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984.

Διαβάστε επίσης